Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

5 voor 12

Na twee keer bezuinigen, vele ontslagen en fusies is het 5 voor 12 voor de publieke omroep. Aldus Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO, vorige week in een hartstochtelijk betoog tegen de aangekondigde bezuiniging van het nieuwe kabinet.

Dat zégt dat een sterke publieke omroep onmisbaar is voor een vitale democratie, maar handelt niet naar de eigen woorden. “Een stevige publieke omroep vraagt om een fatsoenlijke financiering”, aldus Shula. “We doen er alles aan om een Nederlands alternatief overeind te houden tegenover de dominantie van Amerikaanse mediareuzen. Advertentie-inkomsten verschuiven naar Google en Facebook. Daardoor verwachten we de komende jaren zo’n 36 miljoen minder STER-inkomsten. Maar het kabinet verdubbelt dit bijna naar 60 miljoen. Die extra korting is een bewuste politieke keuze.

De politiek is nu aan zet, bij ons zit er geen vet meer op het bot. Zeg het maar, wat moet er als eerste verdwijnen? De dagtelevisie, ondanks de ruim miljoen vaak oudere kijkers? Of de nachtradio ondanks de honderdduizenden – vaak eenzame mensen – die er de stille uurtjes mee doorkomen? Of liever bezuinigen op onze jeugdprogrammering en educatieve programma’s? Of ziet u liever de levensbeschouwelijke programmering verdwijnen? Je kan niet eindeloos een A-merk in de schappen zetten voor een afbraakbudget. Want wat je afbreekt, krijg je nooit meer terug!”

Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, deelt iedere week zijn visie op actuele zaken met de lezers van
MAX Magazine.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren