Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De hoeden van Marianne

Op mijn achtste was ik al bezig met de naaimachine van mijn moeder. En op mijn zestiende maakte ik mijn eerste hoeden. Die liefde voor hoofddeksels heeft zich sindsdien verder ontwikkeld”, vertelt Marianne Jongkind (72) uit Soest.

“Om een hoed te dragen, heb je een beetje lef nodig, want je valt natuurlijk wel op… Ik draag zelf ook graag hoeden, helemaal in de winter. Dat prinses Irene tweemaal – bij het afscheid van haar moeder prinses Juliana en bij het afscheid van haar vader prins Bernhard – een witte hoed van mij droeg, zal ik nooit vergeten. Ik heb nooit persoonlijk contact met de prinses gehad hoor, zo’n contact loopt via de couturier. Zoals in dit geval Frans Hoogendoorn, die er toevallig tot februari 2018 in het Haagse Gemeentemuseum mee exposeert.

Trots ben ik als ook jonge couturiers mij vragen om hoeden voor hun modeshows te maken. Hoe lang ik over het maken van een hoed doe? Vier tot twintig uur. Ik begin met een pasvorm op een houten blok en werk daarvanuit verder. Het mooie is: hoeden maken is niet aan leeftijd gebonden. Het is voor mij een creatieve invulling die me elke keer veel voldoening geeft.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren