Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een glaasje hoort erbij, vindt hij

Mijn partner en ik hebben besloten wat gezonder te gaan leven: de fiets pakken in plaats van de auto, bewuster levensmiddelen inkopen, kleinere porties opscheppen, geen tussendoortjes meer en geen suiker in de thee. Dat gaat tot nu toe allemaal prima.

Maar op één punt lukt het me maar niet mijn vriend mee te krijgen: de wijn laten staan. Elke avond schenkt hij tijdens het koken al een glas in en na de koffie trekt hij telkens weer een fles open. Mij verwijt hij ongezellig te zijn als ik niet met hem meedoe. En dan zwicht ik maar weer… Wat adviseer jij me te doen?

Het moeilijke is dat mensen die zin hebben in een wijntje anderen er vaak van betichten ongezellig te zijn als ze gewoon iets fris nemen. Dat is een heel nare manipulatieve manier om het gedrag van anderen te beïnvloeden, wat hen vaak ook nog lukt, want niemand wil voor ongezellig uitgemaakt worden. Blijf gewoon vriendelijk ‘nee’ zeggen en zolang uw man geen vervelende dronk heeft, laat hem dan maar denken dat hij de gezelligheid uit de fles moet halen. U weet voor uzelf wel beter.

Ik adviseer u dus niet te zwichten. Als u iets niet wilt, dan is dat uw keuze. Trouwens, als u de wijn laat staan, ziet hij vanzelf hoeveel u afvalt omdat u geen alcohol meer nuttigt, maar ook hoe uw huid gaat stralen en hoe uw humeur en uw uithoudingsvermogen ervan opknappen. We kunnen een ander nooit dwingen iets te laten of juist te doen. Het enige dat we kunnen doen is de ander het juiste voorbeeld geven en hopen dat hij of zij op een gegeven moment het licht gaat zien en ons gedrag gaat kopiëren.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren