Abonnementen service: 035 - 2019505

Redt u het?

De overheid overschat de zelfredzaamheid van de burger. Zo wordt ten onrechte verwacht dat iedereen zich staande kan houden op de arbeidsmarkt en de persoonlijke financiën op orde heeft.

Volgens onderzoek van de WRR stelt de participatiesamenleving soms té hoge eisen aan mensen, waardoor ze makkelijk in de problemen kunnen komen. De overheid houdt hier volgens het onafhankelijke adviesorgaan onvoldoende rekening mee en zet hen zo onnodig onder druk. Bleef het daar maar bij. Want een kwart van de mantelzorgers voelt zich op het gebied van wonen bijvoorbeeld zelfs regelrecht tégengewerkt door gemeente en instanties. Ons programma ‘Hallo Nederland’ heeft dat samen met de vereniging voor mantelzorgers Mezzo uitgezocht. Het kabinet wil dat ouderen langer thuiswonen. Maar als mantelzorgers hun woning willen aanpassen of een mantelzorgwoning willen realiseren, lopen ze tegen problemen aan. Verder hebben mantelzorgers last van bureaucratie en regeldruk. Het WRR-rapport heet ‘Weten is nog geen doen’. De overheid mag zich dit ter harte nemen en zelf de daad bij het woord voegen. Beleid staat mooi op papier, maar in de praktijk moet het worden waargemaakt.

Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, deelt iedere week zijn visie op actuele zaken met de lezers van
MAX Magazine.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren