Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Vraag Myrna

Moet ik de telefoon maar laten rinkelen?

Een van mijn tantes heeft een alcoholprobleem. In beschonken toestand belt zij haar complete telefoonlijst af. Wie opneemt, krijgt haar levensverhaal te horen: één bak ellende. Ze geeft aan het leven niet meer te zien zitten en er een einde aan te willen maken. Eenmaal nuchter staat ze niet open voor een gesprek. Wat moet ik daar nou mee? Familieleden zeggen gewoon niet op te nemen als ze zien dat zij belt. Maar ik zou niet op mijn geweten willen hebben dat ze zichzelf écht iets aandoet.
Femke

Lief van u dat u het probleem van uw tante serieus neemt en zich haar lot aantrekt. Alcoholisme is een ziekte met verschillende oorzaken. Het kan een erfelijke kwestie zijn, maar wanneer kinderen opgroeien in een omgeving waar veel alcohol wordt genuttigd, is de drempel laag om later zelf veel te gaan drinken. Maar ook stress, depressiviteit of sociale dwang kunnen de aanzet geven tot overmatig drankgebruik. Dit zijn de algemeen bekende oorzaken, ik wil er nog eentje aan toevoegen. Voor de overgevoelige mens, dus diegene die te veel prikkels krijgt van de omgeving of andere personen, kan alcohol werken als buffer. Wat de oorzaak bij uw tante ook is, zij trekt u nu mee in haar probleem. Tijd dus om te proberen er iets aan te doen. Vraag uw huisarts eens om advies of kijk u op de site van GGZ, onder het kopje ‘interventie’. U heeft hulp nodig om uw tante te helpen. Zeker omdat u aangeeft dat zij niet openstaat voor een gesprek in nuchtere toestand, is een professionele aanpak denk ik zinvol. Daarnaast wil ik u erop wijzen dat u nooit iemand kunt laten stoppen die dat zelf niet wil. Waar u dan voor moet waken, is dat u zelf niet verslaafd raakt… verslaafd aan het willen helpen.

Myrna Goossen
beantwoordt elke week vragen op basis van haar praktijk­gerichte studie psychologie en haar eigen levenservaring
.

U kunt uw probleem aan
Myrna voorleggen via haar persoonlijke e-mailadres
myrna@maxmagazine.nl.
Per post kan ook: Redactie
MAX Magazine, t.a.v.
Myrna, Postbus 277,
1200 AG, Hilversum.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren