Abonnementen service: 035 - 2019505

De nasleep van een verkeerde overboeking

Vorig jaar zomer hadden we het op deze plek over de verkeerde overboeking van mevrouw Ladage. Door een fout had ze 17.000 euro overgeboekt naar het rekeningnummer van een Bulgaarse man, in plaats van naar haar eigen spaarrekening.

Zowel de bank van mevrouw Ladage als de bank van de Bulgaarse man deed niets om het geld terug te krijgen. En de man zelf was ondertussen van de radar verdwenen. Hij had dan ook voldoende geld voor een lange vakantie…
Mevrouw Ladage had de 17.000 euro overgemaakt naar een rekeningnummer in haar adresboek van internetbankieren. Daar stond het vermeld als zijnde haar eigen spaarrekening. Ze was vergeten dat ze die spaarrekening een paar jaar daarvoor zelf had opgeheven. Dat was haar eigen stommiteit.

Gerommel in het adresboek
Maar wat mevrouw Ladage op het moment van het overboeken ook niet wist, was dit:
• geen enkele Nederlandse bank voert een naam-/nummercontrole uit. Al vult u bij de tenaamstelling ‘Donald Duck’ in, de bank waarschuwt niet dat dit fout is.
• De Nederlandse banken geven vervallen rekeningnummers na twee jaar weer vrij. Dat betekent dat uw oude rekeningnummer na een paar jaar van iemand anders is.
• ABN AMRO had alle rekeningnummers in het adresboek van mevrouw Ladage ongevraagd en onaangekondigd omgezet naar IBAN. Ook rekeningnummers die al waren vervallen. En alweer zonder naam-/nummercontrole. Had ABN AMRO niet in het adresboek gerommeld, dan had mevrouw Ladage het geld niet eens kúnnen overboeken.

Geen cent terug
Wij vonden dat ABN AMRO hierdoor evenzeer verantwoordelijk is voor de verkeerde overboeking. We daagden de bank daarom voor het Kifid, het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Dat oordeelde vorige week dat ABN AMRO niets te verwijten valt. De naam-/nummercontrole hoeft niet, het zonder waarschuwing rommelen in het adresboek was volgens het Kifid ook geen probleem. Mevrouw Ladage kreeg geen cent terug.

Toch weer hoop
Daar moesten we het mee doen. Dossier gesloten? Toch niet! Mevrouw Ladage kreeg een telefoontje van Slachtofferhulp: de Bulgaar was opgepakt door de politie, vanwege verduistering van haar spaargeld. Dit biedt weer hoop. Want sinds vorig jaar heeft het slachtoffer in dit soort strafzaken extra rechten. De rechter kan het OM opdracht geven het geld bij de dader te incasseren. Het OM wordt dan in feite een incassobureau voor het slachtoffer. En als dit niets oplevert, betaalt het OM het slachtoffer het toegewezen bedrag uit. Daarbij geldt wel een maximum van 5.000 euro.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren