Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Eindelijk goed nieuws over ketelhuur!

Al enkele keren schreven we op deze plek over de problemen rond ketelhuur. Over de jonge moeder Wendy, die 1.060 euro aan ketelverhuurbedrijf Feenstra moest betalen toen ze als gevolg van een echtscheiding moest verhuizen. En over de heer en mevrouw Fokkema die om gezondheidsredenen uit hun droomhuis moesten vertrekken, en op de koop toe een rekening van 3.000 euro ontvingen van de firma Feenstra.

In beide gevallen wisten we de rekening van tafel te krijgen. Maar het bleek dweilen met de kraan open. Bovendien speelde het probleem niet alleen bij Feenstra. Een schrijnend voorbeeld was het probleem van de heer De Boer. Zijn zus was overleden, hij was haar erfgenaam. Toen hij haar huis had verkocht, moest hij ketelverhuurder Energiewacht een afkoopsom van 3.090 euro betalen. Ook deze vordering ging uiteindelijk de prullenbak in. Maar de klachten bleven binnenkomen.

Veel te lange huurcontracten
Het probleem zat hem in de lange looptijd van de huurcontracten. De verhuurbedrijven boden standaard een looptijd aan van minimaal twaalf jaar. Huurders die in de tussentijd van het contract af wilden, of het nu was vanwege een echtscheiding, gedwongen verhuizing of zelfs overlijden, werden beschuldigd van contractbreuk. Voor de firma’s reden om torenhoge afkoopsommen in rekening
te brengen.

Verplichte service
Juridisch valt er van alles aan te merken op deze contracten. Allereerst is het maar de vraag
of het redelijk is om klanten te houden aan een huurperiode van maar liefst twaalf jaar. Wat in elk geval niet mag, is de standaard erbij bedongen verplichte service en onderhoud voor dezelfde lange periode. Deze valt onder de ‘Wet Van Dam’. Na een jaar moet dit deel van de overeenkomst kosteloos opzegbaar zijn. Maar het grootste probleem is dat de afkoopsommen niet duidelijk vermeld worden.
Omdat deze bedrijven steevast toeslaan op het moment dat mensen op hun kwetsbaarst zijn, hebben we ook op andere plekken aandacht besteed aan dit probleem; in ‘Tijd voor MAX’, ‘Meldpunt!’, ‘Hallo Nederland’ en ‘Tijd voor MAX Radio’. En natuurlijk gingen we in gesprek met de bedrijven zelf, en met hun brancheorganisatie Uneto-Vni.

Goed voorbeeld…
Met nu dus eindelijk goed nieuws als resultaat. Sinds vorige maand biedt Feenstra normale ketelhuurcontracten aan. Na een jaar kan de huurder er kosteloos van af. We roepen alle andere ketelverhuurbedrijven niet langer te wachten en het voorbeeld van Feenstra te volgen.

TIP: Heeft u een oud (langlopend) contract en wilt u tussentijds van de ketelhuur af? Betaal dan pas als de verhuurder kan bewijzen welke investe­rings­­kosten hij heeft gemaakt. Als u dit niet aandurft, probeer dan op tijd hierover een deal te sluiten met de koper van uw huis.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren