Betaal ik niet te veel voor mijn energie?
Regelmatig worden we gebeld met de vraag ‘Hoe komt het termijnbedrag voor
m’n energieverbruik tot stand?’
Het termijnbedrag is een inschatting van uw maandelijkse kosten voor gas- en elektriciteit. Dit is een vast bedrag per maand. Elke maand betaalt u een deel van uw jaarafrekening. Naast de kosten voor uw gas- en elektriciteitsverbruik zitten in uw termijnbedrag alle kosten voor energie verrekend:
• vastrecht
• netbeheer (o.a. het transport van elektriciteit en gas naar
uw woning)
• opslag duurzame energie
• energiebelasting
• BTW.
Switch
Als u overstapt naar een andere leverancier, krijgt u een nieuw termijnbedrag. Om dit te bepalen, wordt er gekeken naar het verbruik dat in de afgelopen periode op uw adres heeft plaatsgevonden en naar de te verwachten prijzen. Als de energie bijvoorbeeld duurder gaat worden, zal dit in de berekening van uw termijnbedrag worden meegenomen.
Wijzigen termijnbedrag
Dit verschilt per leverancier. Onder bepaalde voorwaarden kunt u het bij een aantal leveranciers zelf online aanpassen. Bij anderen kan dit per mail, brief of gewoon telefonisch. Let op: er kan wel een limiet worden gesteld aan het verhogen of verlagen van uw termijnbedrag en aan het aantal keer dat u jaarlijks mag aanpassen.
Betaling
De meeste leveranciers incasseren het termijnbedrag achteraf, maar er zijn ook leveranciers die vooraf incasseren. Mocht u willen switchen van leverancier, leest u dan goed de contractvoorwaarden door.
Hoogte termijnbedrag
Om dit vast te stellen wordt er gekeken naar uw historisch verbruik en de technische specificaties van uw aansluiting, ook wel stamgegevens genoemd. Als u een energiecontract afsluit, moet u uw meterstanden doorgeven. Bij een nieuwbouwhuis ligt dit alleen anders omdat uw energieleverancier niet beschikt over dit historisch verbruik. Uw netbeheerder geeft in dit geval de capaciteit van uw gas- en elektriciteitsmeters door en het verwachte jaarlijkse energieverbruik. Uw verbruik wordt dan geschat aan de hand van de grootte van uw woning, de ligging en mate van isolatie.
Jaarafrekening
Aan het einde van het jaar volgt de jaarafrekening. Er wordt dan berekend hoeveel energie u heeft verbruikt. Uw leverancier probeert de hoogte van uw termijnbedrag vooraf altijd zo goed mogelijk in te schatten, zodat het verschil met het daadwerkelijke verbruik zo klein mogelijk blijft. Wij adviseren u om uw energieverbruik goed in de gaten te houden om verrassingen achteraf te voorkomen. Ook als u over een slimme meter beschikt en toestemming heeft gegeven om uw meterstanden uit te laten lezen, blijft dit belangrijk. Een bedrag bijbetalen is immers nooit leuk!
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren