Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Beestachtige topprestaties

Tijdens de Olympische Spelen staan we weer versteld van on-ge-loof-lijke records. Bij MAX Magazine vroegen we ons af wat die records waard zijn. Niet in geld, maar in vergelijking met wat dieren presteren. Verbazingwekkend!

Hardlopen: Cheeta of Usain?
De cheeta (jachtluipaard) is het snelste landdier. De cheeta versnelt binnen drie seconden van nul naar honderd kilometer per uur. Zijn topsnelheid ligt rond de 105 km/u. Dit houden ze niet lang vol, het zijn echte sprinters die nooit langer dan zestig seconden achter elkaar rennen. Olympisch kampioen Usain Bolt sprint op zijn top ‘slechts’ 45 kilometer per uur. Daarmee is de snelste man ter wereld ook nog veel langzamer dan een springbok (88 km), gnoe (81 km), Indische antilope (80 km), leeuw (80 km), hazewindhond (74 km), haas (72 km), enzovoorts.

Schoonspringen: Schone druikers
Al sinds 1904 staat schoonspringen op het olympische programma. Je kunt medailles verdienen vanaf drie en tien meter hoogte. Vogels als papegaaiduiker, zeekoet en Jan van Gent lachen om die afstand. Ze duiken van grote hoogte wel dertig meter diep het zeewater in. Heel af en toe, bij zware storm, verwaaien enkele papegaaiduikers vanuit Schotland naar onze kust.

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren