Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Monique Collignon

Modeontwerpster Monique Collignon (1962) ontving in 2010 de Dutch Designer of the Year Award. Wij spreken haar deze week in verband met de Amsterdam Fashion week die van 3 tot en met 13 juli plaatsvond in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Tijdens de Amsterdam Fashion Week heb ik mijn nieuwe collecties in twee shows laten zien: de couture-collectie voor de winter van 2015 en mijn confectielijn ‘Couture Light’ voor de zomer van 2016. Ik vind het fantastisch om te kunnen vertellen dat ik vanaf dit jaar kies voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat betekent dat zeventig procent van de confectiecollectie bestaat uit Waste2 Wear-stoffen. Die zijn van honderd procent gerecyclede PET-flessen. De rest van de collectie bestaat onder andere uit verantwoord geproduceerde zijde. Mensen vragen me wel of het er dan niet erg uitziet als plastic. Dat is absoluut niet het geval. De stoffen ogen als zijde en voelen ook zo.

Het kan ook anders
Ook in mijn haute couture werk ik hiermee. Zo wil ik een duidelijk statement maken. Mijn boodschap is dat het de hoogste tijd is om als producenten en ontwerpers eens te kijken waar we mee bezig zijn. We moeten gaan inzien dat het ook anders kan. Dat het een tweede natuur zou moeten zijn om op een andere, verantwoorde manier mode te maken. Niet alles maar voor lief nemen. Ik was hier al heel lang mee bezig en werk samen met de eigenaar van Waste2Wear. Nu kon ik het resultaat daarvan laten zien en dat vind ik zo gaaf.

Tien jaar oude kledingstukken
Een ander belangrijk punt in mijn collectie is ‘slow fashion’. Dat sluit aan bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het gaat veel meer om stijl dan om een kledingstuk dat je niet meer dan een paar keer aan hebt. Ik creëer een stijl die tijdloos is en die je altijd weer aan kunt. De laatste tijd draag ik weer dingen die ik tien jaar geleden ontworpen heb. Als ik zoiets aan heb zeggen jongeren tegen me: ‘Wat een cool pak heb je aan!’ Lachen hè. ‘Is van tien jaar terug’, antwoord ik dan. Dit is voor mij het bewijs dat mijn collectie tijdloos is. Ik kan die kleding van toen weer aan, omdat ik de afgelopen tijd een stuk fitter ben geworden en enkele kilo’s ben kwijt­geraakt dankzij mijn personal trainer Carlos Lens. Zo ben ik twaalf jaar terug in de tijd gegaan. Ik pas nu weer jurken en jumpsuits uit mijn collectie van toen. Bovendien blijken de dingen die ik destijds maakte nu nog meer op te vallen.

Als dít niet verkoopt…
Het leuke is dat ik dit keer mijn hele collectie zélf kon doorpassen. Zo kon ik meteen voelen hoe het zat en zelf zeggen of het bijvoorbeeld ergens knelde of te kort was. Door het zelf te passen kon ik nog beter zien of een leuke top bijvoorbeeld voor een jonge meid geweldig is, maar voor iemand van mijn leeftijd anders moet worden gedragen. Ik werd er zo enthousiast van. ‘Wauw, als dit niet verkoopt, eet ik mijn potlood op!’, riep ik een paar keer als iets aantrok. Soms liep ik snel even door het atelier en kon dan meteen de reacties van de jongens en meiden horen. Het is leuk om te horen hoe andere generaties er tegenaan kijken. Ik ontwerp graag mode die een dochter ook zou kunnen dragen en die je zelf even goed aan kunt, maar dan net even anders gecombineerd. Een leeftijdsloze stijl dus.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren