Abonnementen service: 035 - 2019505

Huurwoning opruimen van overledene: slim of niet?

Mevrouw Pietersma uit Hilversum is 87 jaar en belt ons spreekuur met een triest bericht. Haar zoon is overleden. Al eerder verloor mevrouw Pietersma een zoon en ook haar man is jaren geleden overleden. Ze staat er helemaal alleen voor.

Ze doet melding bij de woningcorporatie van het overlijden van haar zoon. Hij blijkt nog een maand achterstallige huur te hebben. Ze heeft maar een AOW’tje, maar maakt het geld toch over naar hun rekening. Ook de huur voor de komende maand voldoet ze.
De vriendin van haar zoon helpt haar met het uitzoeken van zijn huisraad en ze selecteren spullen voor de kringloopwinkel die worden opgehaald. Tijdens een gesprek met de woningcorporatie wordt haar duidelijk gemaakt dat ze de woning in goede staat moet achterlaten. Ze moet de vloerbedekking op beide verdiepingen verwijderen. Doet ze dat niet, dan kost dat haar 2.000 euro. Mevrouw belt ons en zegt dat ze dat geld niet heeft.

Waar gaat het hier nou mis?
Het is logisch dat mevrouw Pietersma direct na het overlijden het huurcontract opzegt. En dat de woning leeg wordt gehaald lijkt ook logisch. Dat zijn acties die in feite niet kunnen wachten. Tot nog toe zijn dit volgens de wet ‘daden van beheer’. Zij worden niet gezien als handelingen waarmee de erfenis wordt aanvaard. Maar het wordt anders als iemand zogenoemde ‘beschikkingsdaden’ gaat doen. Door te bepalen wat er met de goederen moest gebeuren, bijvoorbeeld door ze op Marktplaats te ztten of naat een kringloopwinkel te brengen, is mevrouw overgegaan tot aanvaarding van de erfenis. En daarmee is zij dus ook erfgenaam van de verplichtingen van haar zoon. Mocht hij nog schulden hebben, dan kunnen ze haar ook daarvoor aanspreken.

Wat had ze beter kunnen doen?
Mevrouw Pietersma had bij de rechtbank een verklaring kunnen afleggen voor beneficiaire aanvaarding dan wel voor ver­werping van de erfenis. In de tussentijd had ze de spullen wel mogen opslaan, zodat er nog de volledige beschikking over was. Voor meer informatie hierover kunt u uiteraard bellen met ons spreekuur, maar ook met de notaristelefoon op nummer 0900-3469393 (€ 0,80 per minuut).

2.000 euro!
We vonden 2.000 euro wel erg gortig om vloerbedekking te laten verwijderen. We zochten contact met de woningcorporatie. Voor hen was het duidelijk dat mevrouw de regels niet kende en ze hebben besloten om de vloerbedekking kosteloos te verwijderen. Ons voorstel om mensen deze informatie standaard mee te sturen als ze een huuropzegging binnenkrijgen van een erfgenaam, nemen ze in overweging.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035 677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Elke week pakken juristen Jeanine Janssen en Rogier de Haan als MAX Ombudsmannen een kwestie bij de horens.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren