Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Het schrijven vind ik steeds zwaarder worden

Marion Pauw (1973) is auteur, freelance publicist en copywriter. In 2005 debuteerde zij met ‘Villa Serena’. Ze brak in 2008 door bij het grote publiek met ‘Daglicht’ waarmee ze de Gouden Strop won. Daarna schreef ze ‘Zondaarskind’, ‘Jetset’ en ‘De Wilden’. We spreken haar deze week omdat ze in het kader van de Maand van het Spannende Boek het geschenkboek ‘Grijs Gebied’ heeft geschreven. Vanaf 29 mei krijgt u haar boek cadeau bij besteding van minimaal € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Natuurlijk was het een grote eer om dit jaar het geschenkboek te mogen schrijven. En heel fijn om zo’n groot publiek te kunnen bereiken met mijn werk. Ik schreef het verhaal in het najaar. Zo’n geschenkboekje heeft een heel andere lengte dan ik gewend was. Het is ongeveer een derde van een normaal boek. Daar moest ik dus goed rekening mee houden. Verder was het schrijfproces hetzelfde.

Heftig gegeven
‘Grijs gebied’ is losjes gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Een jonge vrouw werd op geweld­dadige wijze aangerand. Achteraf bleek er een getuige te zijn geweest die niets gedaan heeft. Dat gegeven vond ik zó heftig. Ik dacht: hoe kan die man ooit met zichzelf leven? Daarom besloot ik dit te verwerken in een verhaal.
Voor een deel schreef ik het in New York, al komt die stad er helemaal niet in voor. Ik ga vaak naar een andere stad of ander land om een tijdje rustig te kunnen werken. In Amsterdam zit mijn agenda altijd erg vol.

Doorbraak
Juni zal een heel drukke maand worden! Veel lezingen, signeersessies. Normaal gesproken zit ik alleen thuis achter de computer, maar dan ben ik de hele tijd op pad en onder de mensen. Mijn boek ‘Hemelen’ is ook nog eens genomineerd voor de Gouden Strop. Dat is geweldig nieuws natuurlijk! Het is een jurywedstrijd, dus je moet maar hopen dat de jury net iets meer op jouw boek valt dan op de andere genomineerden.
Ik herinner me nog goed dat ik in 2008 De Gouden Strop won met mijn boek ‘Daglicht’. Dat betekende een doorbraak. Sindsdien is er veel veranderd in mijn carrière. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

Even stoppen met schrijven
Als ik terugkijk op de afgelopen tien jaar, dan heeft het schrijven me meer gebracht dan ik ooit had verwacht. Tegelijkertijd vind ik het ook steeds zwaarder worden. Altijd alleen, altijd in je hoofd, altijd zitten. Ik had niet verwacht dat dat me tegen zou gaan staan. Vooral omdat ik in het begin juist die dingen zo prettig vond. Behalve het zitten dan; dat heb ik nooit fijn gevonden. In juli komt mijn nieuwe boek ‘We moeten je iets vertellen’ uit, maar daarna ga ik een tijdje stoppen met schrijven. Ik ben een bedrijf aan het opzetten, maar wat dat precies inhoudt, blijft helaas voorlopig nog even geheim!

Marion Pauw

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren