Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Tania Kross

Operazangeres Tania Kross (1976) werd door het Concertgebouw verkozen tot ‘Rising Star’ van het seizoen 2004/2005. Ze zong in concertzalen over de hele wereld, waaronder Parijs, Salzburg, Wenen, Athene, Birmingham, Keulen en Carnegie Hall in New York. We spreken haar deze week omdat zij juryvoorzitter is van de 10vanMAX.

Het MAX Radio 1-programma ‘Twee Dingen’ heeft deze week de 10vanMAX in het leven geroepen. Met de 10vanMAX gaat ‘Twee Dingen’ op zoek naar onbekende, ‘gewone’, maar vooral inspirerende oudere Nederlanders die bijzondere dingen doen voor hun omgeving en daarmee een inspiratie zijn voor anderen. Dat maakt deze lijst zo bijzonder: iedereen mag iemand nomineren om de meest inspirerende oudere van Nederland te worden. Ik vind het een hele eer dat ik de juryvoorzitter mag zijn. Kent u iemand die veel betekent voor anderen en wilt u diegene in het zonnetje zetten? Nomineren kan via de site 10vanmax.nl. Hier kunt u met een formulier aangeven wie volgens u de meest inspirerende, onbekende oudere van Nederland is, maar vooral waarom deze inspirerende oudere deze nominatie verdient. Een jury van prominente Nederlanders zal samen met het publiek uit alle genomineerden bepalen wie de tien meest inspirerende, onbekende ouderen van Nederland zijn.

Ouderen zijn belangrijk
Ik ben geboren en getogen op Curaçao; in die cultuur zijn ouderen belangrijk. Ze passen op je, geven je de ruimte om je te ontwikkelen en investeren in je. Daarom geef je ook dingen terug. Ouderen zijn een stukje geschiedenis dat je gratis meekrijgt. Als je tenminste goed contact met ze hebt. Er zijn in mijn omgeving zo veel ouderen die mij inspireren. Ik kan zo tien mensen opnoemen. Een goed voorbeeld is mijn zangjuf, die op relatief hoge leeftijd een inspiratiebron is voor heel veel mensen. Maar ook Bert Schuil en Jan Meulendijks zijn ouderen die mij enorm geïnspireerd hebben. Deze twee mannen hebben het Staetshuys Fonds opgericht om jonge klassieke kunstenaars te ondersteunen. Zelf heb ik een paar maanden bij hen in huis gewoond, zodat ik me helemaal op mijn zangcarrière kon storten.

Kennis blijven delen
Onlangs heb ik mijn ouderlijk huis op Curaçao terug gekocht waar mijn ouders nu kunnen wonen. Zelf ben ik niet bang om oud te worden. Ik zie mezelf al als vals zingende oma met een ‘grijze afro’. Kennis delen zal ik ook doen; die heb ik altijd gekregen en zal ik ook weer doorgeven. Want leven is delen en delen is leven. Zolang je blijft delen, blijf je leven.

Stemmen op uw favoriet
Op 29 mei maak ik in de uitzending van ‘Twee Dingen’ de eerste genomineerden en de jury bekend. De 10vanMAX wordt op vrijdag 4 september bekendgemaakt in het programma ‘Twee Dingen’ en vanaf dan kunt u stemmen op uw favoriet. De genomineerden zijn in de week van 7 tot 11 september te gast in de uitzending en op vrijdag 11 september mag ik bekendmaken wie de meest inspirerende, onbekende oudere van Nederland is geworden!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren