Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ivo de Wijs

Ivo de Wijs (1945) is tekstdichter en presentator. Hij presenteerde twintig jaar lang het radio­programma ‘Vroege Vogels’, publiceerde tien dichtbundels en schreef en schrijft teksten voor vele zangers en cabaretiers. We spreken hem omdat ‘Vroege Vogels’ eind mei zestig jaar bestaat.

‘Door dat radioprogramma ben ik van de natuur gaan houden’
Van 1985 tot 2005 heb ik ‘Vroege Vogels’ gepresenteerd. Voor mij betekende het vooral een ontdekking van de natuur. Daar wist ik geen bal van, maar door het programma ben ik erg veranderd. Ik ben van de natuur gaan houden en trek er nu zelfs met verrekijker, stappers en rugzak op uit. Het programma bracht de mensen niet alleen liefde voor de natuur bij, maar heeft ook veel bijgedragen aan het milieu. Van een glasbak had toen nog niemand gehoord, maar die is nu niet meer weg te denken. Inmiddels heeft hij gezelschap gekregen van de papierbak en de plasticbak. Dat is uiteraard niet alleen maar door ‘Vroege Vogels’ gekomen, maar het programma heeft er wel aan meegeholpen. Er was altijd veel aandacht voor zaken als zonnepanelen, windmolens, schoon water. Dat klinkt allemaal heel ideëel, maar het was natuurlijk ook gewoon erg leuk.

Zelfs de koningin luisterde
Ik heb het met veel plezier samen met gelijkgestemden gedaan. Binnen het programma was veel vrijheid om poëzie en eigen stukken te schrijven. Of 1-aprilgrappen te verzinnen, zoals die keer dat ik op de radio een auto aankondigde die op kerosine reed. Tanken kon alleen op Schiphol en Zestienhoven. Ook mooi was de ontmoeting met koningin Beatrix. Ik werd aan haar voorgesteld en zij complimenteerde me met mijn gedichten. “Luistert u ook naar ‘Vroege Vogels’?”, vroeg ik. “Wel zeker”, sprak zij. Dat er tot in de hoogste kringen naar onze socialistische omroep werd geluisterd! Nou, dat greep me aan, dat begrijp je wel. Zelf luister ik tegenwoordig alleen het laatste stukje van ‘Vroege Vogels’, omdat ik blij ben dat ik na al die jaren vroeg opstaan eindelijk weer eens de beest kan uithangen op zaterdagavond. Het begint nu al om zeven uur ’s morgens! Toen ze overgingen van twee naar drie uur zendtijd, werd ik uitgenodigd om daarbij te zijn. Alles was nog donker en koud. Zó vroeg, het moest niet mogen.

Achter de kleinkinderen aan
Helaas zal ik er bij het jubileum niet bij zijn, want ik ben op vakantie. Ze zullen me wel op een bandje laten horen. Verder breng ik mijn dagen door met achter de kleinkinderen aanjagen en schrijven. Want dat doe ik nog steeds. Zo maak ik liedteksten voor de theatershow ‘Buurman & Buurman’ die volgend jaar januari gaat spelen. Ook aardig is dat zangstudenten van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle een theaterprogramma hebben gemaakt met liedjes uit mijn repertoire. De première daarvan is op 11 mei.

Blijven schrijven
Ik ben er zelf niet echt bij betrokken geweest. Jaarlijks doen zij dit als eerbetoon aan een dooie liedjesschrijver. Een teleurstelling, want ik leef nog. Maar je weet het niet: ik kan nog gaan deze maand. Liever niet natuurlijk. Ik heb veel gedaan in mijn leven, maar ben blij dat ik nog een beetje bezig kan blijven. Dat zou ik toch erg missen. Dus ik blijf schrijven. Maar agenda’s zoals ik die vroeger had met drie á vier afspraken op een dag; ik moet er niet meer aan denken! Zo’n interview als dit vind ik wel weer genoeg voor vandaag. Straks ga ik boodschappen doen, de post versturen en lekker uit het venster turen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren