Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Joop Braakhekke

Joop Braakhekke (1941) is eigenaar van restaurant Le Garage. Vijf jaar lang presenteerde hij het kookprogramma ‘Kookgek’ op tv en schreef hij de kookboekenreeks ‘Kookschrift van een Kookgek’. Braakhekke zit vijftig jaar in het vak.

Le Garage bestaat vijfentwintig jaar en zo ontstond het idee om een boek te schrijven over wat er in die periode is gebeurd. Natuurlijk konden bij lange na niet alle belevenissen en anekdotes erin, dus ik moest keuzes maken. Gelukkig heb ik altijd alles gearchiveerd. Dozen foto’s had ik staan. Die heb ik allemaal uitgezocht. Aan de hand daarvan kwamen de herinneringen vanzelf weer boven. Er staan ook oude en nieuwe recepten in, de wijnen die we schonken en gasten die bij ons zijn geweest. Het boek is inmiddels klaar en ziet er prettig uit. Fijn om die vijfentwintig jaar nu in één mooi boekwerk te hebben.

Culinair theater
Ik heb zelf de beginperiode altijd als het leukst ervaren. Wij waren de enige zaak met deze formule van ‘culinair theater’. De gasten stonden wel een uur aan het buffet te wachten om een tafel te krijgen. En er kwamen er elke week meer bij. Zo uniek zijn we nu toch ook weer niet, dacht ik dan. Maar ik vond het natuurlijk wel ontzettend leuk. Een krankzinnige tijd was het. Het ontvangen van gasten is het mooiste van het vak. We hebben in de loop der jaren veel bekende mensen over de vloer gehad. Waardoor dat komt, weet ik niet precies. Kennelijk waren we een soort hot place. Acteurs, captains of industry, schrijvers als Adriaan van Dis en Cees Nooteboom, artiesten als Paul de Leeuw, Gerard Joling en René Froger, en De Herenclub met Harry Mulisch en Hans van Mierlo bezochten ons restaurant geregeld. Grote sterren als Joan Collins, Mick Jagger en Sting kwamen eten. Om die te mogen ontvangen, vond ik heel bijzonder. Zulke avonden staan in je geheugen gegrift.

Met je tijd meegaan
De zaak is in die vijfentwintig jaar eigenlijk vrijwel niet veranderd. Wíj zijn veranderd, ouder geworden. Dat wel. Alleen in de keuken is het een en ander aangepast. Je moet met je tijd meegaan. We koken nu lichter met verfijndere sauzen, Aziatische invloeden, meer exotische smaken. Ook de trend van puur eten is aan ons niet voorbijgegaan. Ik zou niet één gerecht als favoriet kunnen noemen. Elk gerecht is een creatie op zich. Het moet gewoon goed in elkaar zitten.

Aan de zijlijn
Door het tv-programma ‘Kookgek’ dat in de jaren negentig werd uitgezonden, denken mensen soms dat ik zelf kok ben, maar dat is niet het geval. Ik ben restaurateur. Maar ik denk wél als een kok en was dan ook regelmatig in de keuken te vinden om me ermee te bemoeien. Tegenwoordig ben ik aandeelhouder en mede-eigenaar van het restaurant en kijk ik mee langs de zijlijn. Culinair gezien houd ik me er nog wel mee bezig. Ik loop een paar keer week binnen en geef dan wat adviezen van “zou je dit niet zus of zo doen”. Vaak bellen ze mij ook als ze iets willen weten. Maar ik wil de jongere generatie niet voor de voeten lopen, dus houd me verder zoveel mogelijk op de achtergrond. ‘Le Garage, 25 jaar’ is verschenen bij Uitgeverij Komma. Prijs: € 49,50

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren