Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Boudewijn de Groot

Boudewijn de Groot (1944) is zanger, muziekproducent, liedjesschrijver en acteur. We spreken hem deze week naar aanleiding van het uitkomen van zijn nieuwe album ‘Achter Glas’.

‘De liedjes over mijn moeder zijn me het dierbaarst’

Tweeënhalf jaar geleden had ik al het plan om een plaat te maken, maar ik had toen nog niet genoeg nummers. De laatste paar jaar ging het schrijven zo snel dat ik plotseling twintig teksten had. Daarvan moest ik er weer een paar schrappen, zodat er vijftien overbleven voor het album. In het begin kostte het schrijven me meer tijd. Lennaert Nijgh, die altijd de teksten schreef, is natuurlijk al twaalf jaar niet meer onder ons. Sinds 2012 ben ik mij meer gaan toeleggen op het schrijven. Het is echter niet mijn eerste ambacht, waardoor het langer duurde voordat ik er echt tevreden over was. Sommige teksten heb ik meermalen moeten herschrijven. Maar op een gegeven moment ging het steeds sneller.

’s Morgens het helderst
In een appartement van vrienden uit Antwerpen kon ik rustig werken. Die omgeving was voor mij heel stimulerend. Maar ook thuis, in Heemstede, schreef ik veel
’s morgens vroeg in bed. Als ik wakker word, ben ik het helderst. Dan komen de beste gedachten boven en krijg ik inspiratie. Wat in me opkwam, werkte ik vervolgens meteen uit op mijn iPad.

 

Rode draad
Het was aanvankelijk helemaal niet mijn bedoeling om een conceptplaat te schrijven. Uiteindelijk is het dat toch geworden. Nu het album klaar is, zie ik er een duidelijke rode draad in. Veel songs gaan over relaties uit het verleden, over dingen en situaties waar ik of andere mensen een band mee hebben en die emoties blijven oproepen, ook al bestaat de relatie niet meer. Dingen die dichtbij zijn, maar waar je toch niet bij kunt komen. Alsof ze achter glas zitten en je er door een raam naar kijkt. Om die reden heet de plaat ook ‘Achter Glas’. Spiegels, ramen en fotolijstjes komen veel in de teksten voor. De nummers over mijn moeder, waaronder de titelsong en het nummer ‘Ik ben een zoon’, staan het dichtst bij me en zijn me dierbaar. Mijn moeder is omgekomen in een jappenkamp toen ik één jaar was en dat gegeven is heel emotioneel voor me. In de teksten vind je dat terug.

 

‘Typerend voor mij’
Mensen die het album al hebben gehoord, vinden het typische Boudewijn de Groot-muziek. Kennelijk krijg je toch eigen melodieën die mensen herkennen. Natuurlijk door mijn eigen stem, maar ook het gitaarspel heeft een klank die typerend is voor mij. We hebben geen concerttour rondom het album georganiseerd. Dat moet een jaar van tevoren al gebeuren en toen wist ik nog niet dat deze plaat er zou komen. Bovendien heb ik net een jaar getourd en ga ik volgend jaar een project doen met George Kooymans en Henny Vrienten. Daarna wil ik wel weer graag in het theater staan. Mét weer een nieuw album, want dat hoop ik sneller klaar te hebben dan deze plaat.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren