Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Michael van Praag

“Mijn kansen? Daar maak ik me niet druk om”

Dit jaar stel ik mij kandidaat om Sepp Blatter op te volgen als president van de FIFA. Aanvankelijk wilde ik die functie helemaal niet zo graag bekleden, maar toen ik rond de kerst signalen kreeg dat er geen geschikte tegenkandidaten waren, heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen en deze stap gezet. Het is inmiddels wel algemeen bekend dat ik me grote zorgen maak over het negatieve imago van de FIFA en de sfeer van corruptie en schandalen die daarom heen hangt. Dit komt de geloofwaardigheid van de organisatie niet ten goede. Ik vind dat de FIFA in de eerste plaats weer moet gaan investeren in voetbal. Daar is de bond ten slotte ooit voor bedoeld.

Onder de indruk
Begin maart heb ik in Paraguay mijn verkiezingsprogramma gepresenteerd en daar ben ik met een zeer voldaan gevoel van teruggekomen. In het vliegtuig van Sao Paulo naar Asunción ontmoette ik meteen al de voorzitter van de Amerikaanse voetbalbond die ik graag had willen spreken. Hij nodigde me uit om die middag op zijn kamer te komen praten. Ook met alle bondvoorzitters van de Conmebol, de voetbalbond van Zuid-Amerika, heb ik uitgebreid kennis kunnen maken. Ik kon mijn plannen uitleggen en vertellen waarom ik dit doe. Daarop kreeg ik zeer positieve reacties. Een aantal bondsvoorzitters kwam tijdens het officiële diner naar me toe om me te vertellen dat ze onder de indruk waren.

Kracht om door te gaan
Ik ben er ook zeer gastvrij ontvangen. Buiten bij het hotel hing de vlag van de KNVB. Toen de voorzitter vertelde dat ik er was, verscheen het logo van de KNVB op het scherm. Dan voel je je heel welkom. Na afloop kreeg ik het gevoel dat iedereen graag verandering wil. Er zijn accentverschillen, maar zeker is dat niemand het zo houden wil als het is. Dit geeft mij de kracht om hiermee door te gaan.

Zaadjes planten
Als ik gekozen word, zal ik voor vier jaar president worden. Daarna stop ik ermee. Dan hoef ik ook niet herkozen te worden, wat me de ruimte geeft impopulaire maatregelen te nemen. Op 29 mei zullen de 209 nationale bonden stemmen voor een nieuwe voorzitter. Ik houd me niet zo bezig met hoeveel kans ik maak. Op dit moment ben ik vooral druk met zaadjes planten bij bonden en besturen en hen te overtuigen van het belang van verandering. Ik heb er vertrouwen in dat dat me lukt, want mijn programma bevat onderdelen waar eigenlijk bijna iedereen wel achterstaat. Ik richt me daarop en niet op kansberekening. Dan ga je maar speculeren. Die steunt die en die weer die en dat blijkt dan later toch weer niet zo te zijn. Als ik me daar allemaal mee bezig moet gaan houden, is het niet meer te overzien en beïnvloedt dat alleen maar mijn stemming. Uiteraard hoop ik wel dat ik word gekozen en ik de hervormingen binnen de FIFA kan gaan doorvoeren.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren