Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Juist nu wilde ik mode waarbij je kunt wegdromen

Addy van den Krommenacker (1950) is couturier. Hij verzorgde de styling voor veel bekende Nederlandse vrouwen als Sandra Reemer, Thekla Reuten, Georgina Verbaan, Monique van de Ven en Chantal Janzen. Ook de prinsessen Margarita, Margriet en Aimée dragen kleding uit zijn collectie. We spreken Addy naar aanleiding van de opening van zijn pop-upstore in de Bijenkorf deze maand.

Ontzettend drukke weken heb ik achter de rug. Laten we het over de veelbesproken belastingschuld maar niet meer hebben. Dat probleem is gelukkig opgelost. Het veroorzaakte natuurlijk wel veel stress. Die heb ik nu achter me gelaten. Vanaf het begin van dit jaar had ik meteen erg veel leuke dingen te doen. De expositie in het Singermuseum in Laren was geweldig om mee te maken. De catwalk, waarop mijn topstukken werden getoond, liep tussen de schilderijen van Leo Gestel heen. Het sloot prachtig bij elkaar aan. Daarbij was ik erg druk met de nieuwe wintercollectie die klaar moest zijn én de productie van de voorjaarscollectie. Dat was nog erg spannend, omdat de stoffen niet op tijd binnen waren. Uiteindelijk is het goed gekomen.

Rondreizende collectie I
n maart is mijn pret á porter-collectie ‘Addy by Addy’ een maand lang te zien in een tijdelijke winkel in de Bijenkorf in Amsterdam. Daarna reist hij door naar nog vier á vijf steden waaronder Maastricht, Den Haag en Rotterdam; een soort ‘Addy on tour’. Op deze manier kan ik de collectie in het hele land onder de aandacht brengen en uitbreiden. Eerst moesten mensen naar mijn winkel in Den Bosch komen. Nu kunnen ze gewoon naar hun eigen stad gaan. Of ze lopen toevallig door de Bijenkorf en denken: hé, de collectie van Addy hangt hier! Vanuit Italië waar ik de halve week verblijf, coördineer ik alles omtrent de pop-upstore: Natuurlijk zal ik ook zelf nog een kijkje op de vloer nemen.

‘Dunne stoffen passen bij me’
Ik heb deze collectie ontworpen toen ik in een romantische mood was. Daardoor maak ik veel gebruik van bloemenprints, lichte pasteltinten, zandkleuren en kant. Het is een heel dromerige lijn geworden. De kledingstukken zijn erg geschikt voor bijvoorbeeld een bruiloft of een zomerparty. De voorjaarscollectie vind ik leuker om te ontwerpen dan de winter, omdat ik dan met dunne stoffen als zijde en chiffon kan werken. Die passen bij me. Het zijn toch wel mijn paradepaardjes. Van zware materialen hou ik niet zo. Vorig jaar had ik in mijn collectie veel donkere kleuren, zoals groen en bruin. Dat is nu heel anders. Als ontwerper neem je altijd een volgende stap in de tijd. Dit jaar wilde ik iets lichters, iets optimistisch. Het was zo’n zware tijd, met al die aanslagen en terreur. Ik wilde mode waarbij mensen weg kunnen dromen. Echt een feelgood-collectie!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren