Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Robert en Nico repareren defecte apparaten

Nico was met pensioen en Robert afgekeurd, maar thuis achter de geraniums, dat vonden beide mannen niks. Ze begonnen een reparatieservice in hun woonplaats Heerhugowaard en gaan nu ook bij elkaar op de koffie.

‘Senseo-apparaten zijn het moeilijkst’

Nico (72): “Als je technisch onderlegd bent, dan houd je niet van stilzitten, dan wil je dingen repareren. Ik houd van sleutelen en heb tijd genoeg. Ik ben nog van de tijd dat je opgeleid kon worden in het repareren van naaimachines, daar heb ik een diploma voor. Toen er steeds minder confectie in Europa werd gemaakt, en er dus geen naaimachines meer te repareren waren, heb ik bij de Hoogovens gewerkt als operator.”

Waardering
“We maken hier van alles. Scheer­apparaten, heggenscharen, stofzuigers, alles dat handzaam is. Senseo-apparaten zien we vaak, daarvoor heb ik speciaal een cursus gevolgd, want Senseo-apparaten krijg je moeilijk open. Net als elektrische tandenborstels. We geven nu ook cursussen aan mensen die de beginselen willen leren van het technisch repareren. Met Robert en mij klikt het goed. Dat moet ook, anders werkt het niet. Naast dat ik van repareren houd, is het leuk om waardering te krijgen voor de spullen die we maken. Vaak is het met een kwartiertje gedaan, en dan hebben mensen een mooi apparaat niet weg hoeven gooien.”

Niet op afvalhoop
Robert (58):
“Ik heb een zware operatie gehad en ben afgekeurd, maar ik houd niet van thuiszitten. Ik heb altijd een bedrijf gehad in het repareren van horeca-apparatuur, dus ervaring met repareren heb ik wel. Soms komen mensen met een apparaat waarvan alleen het snoer vervangen moet worden. Het geeft me voldoening om te zien dat ik met mijn reparaties mensen blij maak en een apparaat niet onnodig op de afvalhoop belandt. Binnenkort hopen we oude Senseo’s te mogen ophalen bij afvalpunten van de gemeente, zodat we defecte Senseo’s kunnen repareren. Senseo’s en elektrische tandenborstels zijn ons een doorn in het oog, maar dat vinden we dan ook wel weer een uitdaging. Tussen Nico en mij is een vriendschap ontstaan. Hij heeft een OV-pas en neemt me vaak mee op sleeptouw, het land door. Dan gaan we bijvoorbeeld naar NEMO, een ander technisch museum of het museum voor Nijverheid. We vinden het leuk om te zien hoe de techniek vroeger was.”

 

Geef ook een pluim! Weet u ook iemand die een pluim verdient? Stuur uw mail naar redactie@maxmagazine.nl
of brief naar
MAX Magazine,
Postbus 277,
1200 AG Hilversum.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren