Abonnementen service: 035 - 2019505

Persvrijheid

Onafhankelijke journalistiek en vrije nieuwsmedia zijn van levensbelang voor een democratie. De pers moet zonder enige overheidsbemoeienis de macht kunnen controleren. Helaas gaat het slecht met de persvrijheid. Uit de jaarlijkse World Press Freedom Index stijgt een somber beeld op: over het algemeen is er sprake van een neerwaartse trend. De top drie bestaat uit de Scandinavische landen Finland, Noorwegen en Denemarken. Nederland staat op een respectabele vierde plaats, net als vorig jaar. Dat klinkt mooi, maar ons land stond jaren op nummer één en vorig jaar nog op plaats twee.

Alertheid is dus geboden. Laat wat nu in Spanje gebeurt, voor ons een waarschuwing zijn. Daar is de nieuwsredactie van de zender RTVE in opstand gekomen tegen de leiding van deze publieke radio- en televisieomroep. De redactie is bang dat de regering van de omroep een soort partijtelevisie wil maken. Op belangrijke posities zijn namelijk regeringsgezinde medewerkers binnengesluisd. De commentaren in het veelbekeken ochtendprogramma zijn de laatste tijd al duidelijk vriendelijker van toon tegenover de regering. Dit krijg je als de politiek zich bemoeit met de inhoud van de programma’s bij de publieke omroep, zoals staatssecretaris Dekker dat voor ogen heeft.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren