Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Door mijn werk kom ik veel inspirerende mensen tegen

Neelie Kroes (1941) was tussen 1971 en 2014 als VVD-politica in vele functies actief: Tweede Kamerlid, staatssecretaris van vervoerszaken en PTT-zaken en minister van Verkeer en Waterstaat. Daarna werd zij onder meer president van Universiteit Nijenrode en had zij allerlei functies in het bedrijfsleven. In 2004-2014 was mevrouw Kroes Europees Commissaris, eerst voor mededinging, later voor digitalisering. Op haar 73ste aanvaardde zij voor anderhalf jaar een nieuwe (parttime) functie: ambassadeur voor startende ondernemingen.

Na mijn werk als eurocommissaris in Brussel wilde ik graag door met iets nieuws. De onderwerpen die ik in Europa tegenkwam op het gebied van de digitale agenda hebben mij enorm geïnspireerd en inzicht gegeven in de kansen van morgen. Het zou ongekend zonde zijn als ik met alle kennis en ideeën thuis zou gaan zitten. Thuiszitten is bovendien niet goed aan mij besteed. Nu ben ik wel een familie­mens en skype ik iedere zondag met mijn kleinkinderen. Laatst vroeg mijn kleindochter: “Oma, hoe oud ben je?” Toen ik haar mijn leeftijd vertelde, antwoordde zij: “En je leeft nog steeds?” Die realisatie geeft mij een enorme drive om nu zaken aan te pakken waar ik kan. Dat geeft energie. Aan elkaar knopen En juist dit thema gaat mij aan het hart. In Nederland hebben we veel jonge startups. Dit zijn ondernemers met een revolutionair idee die kunnen uitgroeien tot een wereldwijde succesformule. Ze zijn dus de toekomst van onze economie en zorgen voor nieuwe banen. Daarom vind ik het bijzonder belangrijk te zorgen dat ze alle ruimte hebben om te groeien in Nederland en niet gehinderd worden door regels, gebrek aan kapitaal en gebrek aan talent. Nu hebben we in ons land erg veel organisaties en investeerders die deze startups willen laten groeien, maar het blijkt soms moeilijk om die aan elkaar te knopen. Ik wil mij inzetten om al deze partijen aan elkaar te verbinden. De boel flink opschudden Om mij heen zie ik dat slimme startups de gevestigde orde doorbreken, zoals Über dat doet met de taximarkt en Airbnb met de wereld van vakantieverblijven en overnachtingen. Daar ligt de toekomst en daar gaan wij allemaal mee te maken krijgen.

Met StartupDelta doen we precies dat; de boel flink opschudden. Een eerste stap daarin is dat internationale startups nu een visum kunnen krijgen om in Nederland hun bedrijf te kunnen opzetten. Dat is een fundamentele omslag die ons land nodig heeft om te zorgen dat deze bedrijven van de toekomst ons niet passeren en zich gaan vestigen in Berlijn of Londen. In Nederland zijn bijna alle startups op negentig minuten van elkaar bereikbaar. Daarin verschillen wij van alle concurrenten in de wereld. Tezamen vormen wij de StartupDelta en zijn we een speler van wereldformaat. Afgelopen jaren zijn we te bescheiden geweest om dit te vertellen en daardoor voor buitenlandse investeerders niet zichtbaar genoeg geweest. Met StartupDelta wil ik Nederland terugzien in de top 3 van Europese startups. En daar ga ik de komende tijd hard voor aan de slag. Door mijn werk kom ik ontzettend veel inspirerende mensen tegen met goede ideeën, waarmee ik erg graag van gedachten wissel. Naast mijn ambassadeurschap besteed ik ook daar veel vrije tijd aan. Daarnaast ben ik nu aan het verhuizen vanuit Brussel en zal ik straks gaan genieten van mijn nieuwe woonomgeving in Amsterdam.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren