Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘De tijd vliegt zo voorbij’

Leeftijd speelt geen rol, dat is duidelijk als het om Jan (92) en zijn maatje Tim (25) gaat. Ze raken nooit uitgepraat en de klik is er vanaf het begin. Tim: “Misschien gek, maar we zijn gewoon goede vrienden. We begrijpen elkaar.”

Jan: “Tim maakte hier schoon, dat heeft hij twee jaar gedaan. Dat was gezellig, we hadden altijd veel om over te praten: nieuws, wetenschap, astronomie, kunst, geschiedenis. Heel anders dan de mensen die voor en na hem hier kwamen schoonmaken. We zijn aan elkaar gewaagd. Met Tim was het soms wel jammer dat we niet langer door konden praten, na een kopje koffie moest hij natuurlijk aan de slag.”

Glas Martini
“Ik zie niet zo goed, maar verder ben ik nog goed ter been. Mijn streven is om de honderd te halen. Dat gaat me lukken met dagelijks een bord havermout en een glas martini rond lunchtijd.
Eenzaam voel ik me zelden, maar een goed gesprek is altijd fijn. En als het nodig is dan helpt Tim me. Vooral op de computer, met bijvoorbeeld een update voor mijn foto- en filmprogramma’s. Of als ik er met Facebook niet uitkom.”

Als maatje
Tim: “Het begon als bijbaan naast mijn studie, schoonmaken bij Jan. Dat was altijd zo gezellig, we hebben veel om over te praten. Na zo’n twee jaar hield mijn schoonmaakwerk op: door een reorganisatie in de stad moest Jan gebruik maken van een andere organisatie dan Humanitas, waar ik voor werk. Ik miste de gesprekken met Jan en ben hem als maatje gaan bezoeken. Nu konden we eindeloos praten, zonder dat de stofzuiger me riep.”

Leerzaam en gezellig
“Al snel bedacht ik me: als ik al zo geniet van bezoekjes als deze, dan zullen er toch veel meer studenten zijn die graag een uurtje of
wat op bezoek gaan bij iemand die er ook blij mee is? Ik heb Humanitas benaderd en heb ‘Jong voor oud’ opgezet. Nu gaan andere studenten ook elke twee weken op bezoek bij iemand die dat op prijs stelt. Dat zie ik nooit als belasting, maar als leerzaam en gezellig. Hopelijk zullen steeds meer vrijwilligers ervaren dat de tijd dan voorbij vliegt.”

Hij is voor Jan!
“Ik ben blij met de pluim, maar eigenlijk verdient Jan hem. Door hem ben ik immers op het idee gekomen. Mensen die misschien wel eenzaam zijn – in tegenstelling tot Jan – kunnen erg profiteren van een bezoekje.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren