Abonnementen service: 035 - 2019505

De grootste bankkraak aller tijden

Het wordt de grootste bankroof aller tijden genoemd: hackers hebben 300 miljoen tot 1 miljard dollar geroofd van meer dan 100 banken wereldwijd. Niet met geweren en vluchtauto’s, maar door computers van bankmedewerkers te hacken. Het bizarre is: deze banken zijn het slachtoffer geworden van methodes waartegen ze hun klanten nu juist waarschuwen.

Digitale bankfraude begint met een e-mail. In die e-mail staat een link. Als u op die link klikt, kunnen er verschillende dingen gebeuren. Zo kan daardoor een virus op uw computer worden geïnstalleerd. Deze zogenoemde malware stelt de verzender van de e-mail in staat uw computer van afstand te volgen en te besturen. Vaak maakt die malware gebruik van veiligheidslekken in het besturingssysteem van de computer. Het kan ook zijn dat de link u naar een valse website lokt. Zo’n website lijkt als twee druppels water op die van een betrouwbare instantie, zoals een creditcardmaatschappij of een bank. Op die website wordt u gevraagd om uw persoonlijke bankgegevens in te vullen. Of alleen uw naam en telefoonnummer, waarna u gebeld wordt door iemand die zich voordoet als medewerker van de bank. Deze persoon vraagt u – onder het mom van veiligheidscontrole – uw bankgegevens en inlogcode te geven (phising).

Vijf gouden regels Om hackers weg te houden van uw bankrekening, hebben de Nederlandse banken vijf veiligheidsregels opgesteld:
1  Houd beveiligingscodes geheim en ‘bewaar’ ze alleen in uw hoofd
2  Laat uw bankpas nooit door anderen gebruiken
3  Zorg voor een goede virus scanner en houd het besturings­­­­systeem van uw computer up-      to-date
4  Controleer uw bankrekening regelmatig
5  Meld incidenten meteen bij uw bank

Deze regels maken deel uit van uw contract met de bank. Dat betekent dat als u een van deze regels niet naleeft, uw bank u het deksel op de neus kan geven. De banken zijn streng : bent u slachtoffer geworden van phishing, dan kunt u naar uw centen fluiten. Eén moment van onoplettendheid kan u dus duizenden euro’s kosten. Dubbele standaard? En nu blijkt dus dat banken over de hele wereld zelf het slachtoffer zijn geworden van phishing en malware die kon toeslaan als gevolg van veiligheidslekken in het computersysteem. Is het wel reëel dat banken ons aan regels houden die voor henzelf ook te ingewikkeld zijn? Zouden banken juist niet veel meer moeten doen om internetbankieren veiliger te maken? Uw mening kunt u kwijt op onze Facebook-pagina. Bent u zelf slachtoffer van digitale bankfraude? Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen en willen graag bijdragen aan een oplossing.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren