Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Je bouwt echt een band op met elkaar’

Inge wilde naast haar baan bij een bank graag vrijwilligerswerk doen waarbij ze kinderen helpt. Via Amsterdam Cares begeleidt ze nu leerlingen bij hun huiswerk.

Inge (27): “Een paar jaar geleden was ik met mijn vriend op vakantie naar Nicaraqua. We bezochten daar vrienden die in het onderwijs werken. Op de school waar zij lesgaven, hebben we een paar dagen vrijwilligerswerk gedaan en dat sprak me enorm aan. Ik vond het leuk om tussen die vrolijke kinderen te zitten en meteen te zien of ze iets begrepen of niet. Eenmaal terug in Nederland miste ik die directe waardering. Ik werk als implementatiemedewerker bij een bank en daar duurt het vaak maanden of langer voordat ik echt tastbaar resultaat zie van wat ik doe. Via Amsterdam Cares kwam ik terecht bij huiswerkbegeleiding. Wat me aansprak, is dat je er flexibel kunt zijn in het doen van vrijwilligerswerk. Je kunt activiteiten kiezen die bij je passen en uitkomen in je agenda, je legt je niet meteen vast. Uiteindelijk ben ik nu wel vaste huiswerkbegeleider geworden, omdat ik het leuk vind en het prettig is voor de leerlingen en mezelf om iets op te bouwen met elkaar. De soort hulp verschilt per leerling. Dat kan een stageverslag zijn, of een toets voor wiskunde voorbereiden, en soms help ik bij het aanbrengen van structuur in het doen van huiswerk. Er komt ook een sociaal aspect bij. Na een tijd bouw je echt een band op met elkaar. Als ik woensdag op mijn werk zit, kijk ik uit naar de avond. Ik ben altijd heel benieuwd hoe het met iedereen is gegaan en of onze inspanningen goed resultaat hebben opgeleverd!”

Thuis weinig hulp
Maaike (18): “Ik zit in het tweede jaar van de mbo-opleiding Verpleegkunde niveau 4. Thuis krijg ik weinig hulp en is er ook geen aparte ruimte waar ik me kan concentreren, dus het is fijn dat ik hier terecht kan. Ik vraag Inge vaak om feedback op mijn verslagen of huiswerkopdrachten. Ze is een heel lieve en vrolijke vrouw. Als ik hier niet naartoe zou kunnen, weet ik niet of ik mijn school wel zou halen.”

Jasleen (14): “Ik deed eerst mijn huiswerk op school, maar daar was het te druk en te gezellig. Hier is het ook gezellig, maar strenger, waardoor ik beter werk. Het is fijn dat ik hier terecht kan, want mijn ouders kunnen me niet goed helpen. Zij zijn niet in Nederland opgegroeid en begrijpen mijn huiswerk niet. Het is wel hard werken, maar als ik dan naar huis ga, ben ik wel klaar.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren