Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

We halen het beste in elkaar naar boven

Tonny en Elchie meldden zich allebei aan als vrijwilliger textielreparaties voor het Repair Café in hun woonplaats Heerhugowaard. In hun zoektocht naar een zinvolle levensinvulling vonden ze elkaar. Daarom: een pluim op hun vriendschap!

Tonny (60): “Ik heb altijd in de verzorging gewerkt, maar kwam zonder baan te zitten. Ik wilde me nuttig blijven maken en vroeg me af: wat vind ik nou écht leuk om te doen? Ik kwam uit op het repareren van dingen. Ik zie het als een uitdaging om van iets dat stuk is, weer een mooi geheel te maken. Omdat ik handig ben en van naaien het meeste weet, was het logisch dat ik bij het Repair Café achter de naaimachine zou gaan zitten. Elchie meldde zich vlak na mij aan. Het klikte tussen ons. Naast de tweewekelijkse inloop organiseren we inmiddels ook workshops, waarin mensen leren omgaan met de naaimachine. We vinden het allebei enig om te doen. Naast dat wij mensen iets leren, leert dit vrijwilligerswerk ons ook nieuwe vaardigheden. Ik had het vroeger nooit gedurfd om mijn woordje te doen. Onlangs heb ik dat toch gedaan bij de lokale politiek, om te pleiten voor het voortbestaan van ons Repair Café. Elchie heeft me daarin gestimuleerd. Haar creativiteit werkt enorm bemoedigend voor mij. Het leert me om buiten mijn vaste patronen te kijken. Ik dacht dat ik naailes ging geven, maar nu word ik ook nog eens uitgedaagd om stappen te zetten in mijn persoonlijke ontwikkeling. Wat een verrijking!”

Nek uitsteken
Elchie (49): “In september 2013 had ik net te horen gekregen dat ik vanwege reuma maximaal tien uur per week zou kunnen werken. Ik dacht na over een manier om invulling te geven aan mijn arbeidsleven, toen ik de advertentie zag voor vrijwilliger in het Repair Café. Het leek me wel wat. Mijn creativiteit kan ik er kwijt, en het zijn geen hele lange werkdagen, dus voor mij vol te houden. Het leuke aan het werk vind ik de dubbele rol die we hebben. Aan de ene kant repareren we spullen en helpen we mensen met naaien. Aan de andere kant zijn we voor de bezoekers ook een luisterend oor. Er is altijd ruimte voor hun verhaal. Het contact met Tonny is heel waardevol. We steken onze nek uit voor elkaar. Waar ik Tonny stimuleer om minder verlegen te zijn, remt zij mij soms af, op een positieve manier. Ik kan wel eens doordraven in mijn ideeën. Ik vind Tonny een hele lieve, dappere vrouw. We zijn niet alleen samenwerkende vrijwilligers, maar hebben echt een vriendschap opgebouwd.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren