Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een magische kerst dankzij de Kerstman ‘Iedereen is weer een beetje kind bij de kerstman’.

In het Brielse Kerstmanhuis speelt Jan kerstman. De laatste weken van december kloppen schoolklassen, verzorgingstehuizen en instellingen aan voor een bezoek aan de kerstman en zijn entourage. Ook Jannie draagt haar steentje bij.

Jan (75): “Ik vind het prachtig als ik in de rol van kerstman kruip. Kinderen vertellen me alles, alle vrolijke en verdrietige dingen. Ik vind het helemaal niet moeilijk om in mijn rol te blijven, al is het wel vermoeiend. Je moet de hele tijd geconcentreerd blijven. Per dag krijg ik honderden bezoekers. En ze willen allemaal met je op de foto. Ik heb altijd hard gewerkt, ik had een eigen bedrijf in de scheepvaart. Nu ik met pensioen ben, heb ik opeens tijd over. Ik ben niet een type dat achter de geraniums gaat zitten. Brielle heeft veel vrijwilligers, de sociale betrokkenheid is hier groot. Het is hier de normaalste zaak om de handen uit de mouwen te steken. Het begon met Sinterklaas spelen voor mijn kleinkinderen. Fantastisch vond ik dat. Daar zat ik hand in hand met mijn kleinzoon en dan zag ik ‘m denken, maar toch had hij het niet door.”

Gelijk na Sinterklaas
“Maar ik bleek niet alleen mijn familie blij te kunnen maken met mijn grote verkleedpartij, ook vriendjes en buurkinderen kwamen mee en genoten ervan. Toen besloten mijn dochter en een vriendin het groots aan te pakken en ontstond het Brielse Kerstmanhuis. Samen met 135 vrijwilligers maken we eerst het huis klaar voor Sinterklaas en na 5 december veranderen we het in een Kerstmanhuis. Als we open zijn, is iedereen in kostuum of zorgt ervoor dat de groepen goed opgevangen worden. Het loopt storm, iedereen is weer een beetje kind als ze bij die oude grijze man zijn.”

Jannie (77): “Kerst is en blijft een mooie tijd. Het is gewoon magisch. En een bezoekje aan de kerstman maakt die periode helemaal af. Iedereen is enthousiast: natuurlijk de kinderen die met school of familie langskomen, maar ook de gehandicapte bezoekers of dementerende ouderen. Iedereen zit hier met glinsterende ogen. Jan doet het zo leuk met iedereen. Je ziet gewoon dat hij helemaal in zijn rol zit en geniet. Maar ook iedereen die helpt, wordt hier vrolijk; buurtbewoners komen een kijkje nemen en als automatisch helpt iedereen een handje mee. Van versieren tot bezoekers ontvangen en de kerstman helpen bij het aankleden.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren