Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Sheri-An en Barry helpen Ron zijn financiën op orde te krijgen

Ron kon zijn oplopende belastingschuld niet langer ontkennen en kreeg zijn situatie niet meer onder controle. Op het spreekuur van het Sociaal Wijk Team in Koog aan de Zaan trof hij budgetmaatjes Sheri-An en Barry.

Ron (56): “Ik had een winkel in mode en kleding, maar ben op een gegeven moment de weg een beetje kwijtgeraakt. Ik had last van ‘blauwe-enveloppen­­-angst’. Post van de Belasting­dienst stopte ik ongeopend in een la. Daardoor liep mijn schuld op en werden er op een bepaald moment spullen in beslag genomen. Ik zag niet meer hoe ik het moest oplossen. Op aanraden van mijn behartiger heb ik een afspraak gemaakt op het spreekuur bij Sheri-An en Barry. Tijdens onze kennismaking vroegen ze me mijn verhaal te vertellen. Toen werd het me allemaal teveel en ben ik behoorlijk uit mijn slof geschoten, vooral tegen Barry. Daar heb ik nog steeds spijt van, want het zijn zulke lieve, geweldige mensen. Ze hebben me enorm geholpen, door samen met mij orde aan te brengen in mijn administratie. Ze leren me hoe ik officiële brieven moet schrijven, bellen reacties na en stimuleren mij om het overzicht te houden. Dat heeft me zoveel rust gegeven. Mijn bloeddruk is een stuk lager sinds ik hier drie maanden geleden binnen stapte.”

Grip krijgen
Sheri-An (53): “Mensen op ons spreekuur komen met heel uiteenlopende vragen. Soms gaat het over het aanvragen van een uitkering of het vinden van werk, andere mensen barsten zomaar in huilen uit omdat het thuis niet goed gaat. Wij bieden een luisterend oor en proberen daarna een plan op te stellen om de situatie te verbeteren. We vinden het belangrijk om te helpen, maar ook om mensen te leren hoe ze zelf grip krijgen op hun situatie. Bij Ron zat eerst veel boosheid, maar dat was snel weg toen we duidelijk konden maken dat we het goed bedoelen en er zijn om hem te helpen.”

Emoties
Barry (74): “We kunnen niet alle problemen voor mensen oplossen, maar het geeft mij veel voldoening om te zien dat mensen zich beter voelen als ze hier weggaan, dan toen ze binnenkwamen. Psychisch inkomen noem ik dat. Door mensen stap voor stap inzichtelijk te maken hoe ze bij de oplossing komen, krijgen ze weer hoop. Dat Ron even boos was, begreep ik wel. Er komt veel emotie kijken bij ons werk.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren