Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Oprichter Henk zet vrijwil­ligster Joke in het zonnetje

Zonder Joke zou de winkel er heel anders uitzien

Al meer dan dertig jaar zet Joke zich vrijwillig in voor de Wereldwinkel in de Amsterdamse Pijp. Ze verkoopt, onderhandelt, verft de winkel en neemt deel aan projecten.

Joke (61): “Mijn ouders hadden een slagerij in de Amsterdamse Kinkerstraat, dan raak je thuis in de verkoop. Ik weet hoe je moet omgaan met klanten en dat het belangrijk is om te weten waar je winkel voor staat. Toen ik in 1982 begon als vrijwilliger bij de Wereldwinkel, woonde ik er recht tegenover. Vrienden werkten er en zo ben ik betrokken geraakt.”

Pompoensoep
“In al die jaren dat ik hier vrijwilligerswerk doe, is er een hoop veranderd. Van een beetje een geitenwollensokken­imago zijn we nu getransformeerd in een echt mooie, fairtrade cadeauwinkel. Daar ben ik trots op, want dat hebben we met het hele vrijwilligersteam toch maar voor elkaar gekregen. We hebben een heel loyaal en betrokken team van wel vijftig vrijwilligers, waarmee we de winkel draaien. We knappen de winkel op, denken na over de inrichting en de inkoop bij geselecteerde importeurs. Maar als er in december opeens duizend kerstpakketjes samengesteld moeten worden, zitten we ook zomaar op een zondagmiddag met zijn allen te werken om dat op tijd klaar te hebben. Daarna drinken we dan een kop pompoensoep met elkaar.”

Bijdragen aan beter leven
“Het is dus ook gewoon heel gezellig hier. Ik vind het erbij horen, dat je iets doet voor een ander. Doordat mensen hier een fatsoenlijke prijs betalen voor de producten, wordt het bestaan van de makers in ontwikkelings­landen beter en gaan de kinderen bijvoorbeeld naar school.
Dat is toch mooi, dat ik daaraan kan bijdragen?”

Henk (71): “Joke is een geweldige kracht. Ze is altijd van de partij en neemt ook vaak het voortouw in veranderingen. Door haar werk als personeeladviseur weet ze goed hoe ze andere mensen kan motiveren, dus haar plannen worden vaak in daden omgezet. Maar ook onderhandelen kan ze goed en ze is niet te beroerd om zelf een kwast te pakken om de boel opnieuw te verven. Ik vind het geweldig dat ze zich naast haar baan al zo lang, met zoveel enthousiasme inzet!”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren