Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Bij Harry kan ik mijn pijn makkelijk uiten

Na jarenlang zelf buddy te zijn geweest van homoseksuele mannen, heeft Thomas er nu zelf een. Met Harry klikt het

“Hij is rustig, luistert en blijft nooit te lang. En hij draagt leuke overhemden. Ook belangrijk.”

Thomas (76): “Omdat ik zelf jarenlang buddy ben geweest, was ik nogal kritisch op de buddy die mij ging bezoeken. Met mijn eerste buddy klikte het niet, dus die heb ik weggestuurd. Met Harry is er wel een klik. Dat we allebei homoseksueel zijn, vind ik makkelijk. We kunnen over mannen praten, je hoeft niks uit te leggen.”

Praten over gewone dingen

“Ik vind het fijn als Harry me bezoekt. Als je zo ziek bent als ik, is het heel fijn om met iemand anders dan familie contact te hebben. Ik zit in de laatste fase van mijn leven en heb geregeld veel pijn. Familie wil ik daar niet altijd mee bezwaren, zij maken zich al zo’n zorgen om me. Bij Harry vind ik het makkelijker om die pijn te uiten. Ik stuur hem ook wel eens weg, als het echt niet gaat. Hij begrijpt dat, ik kan het tegen hem zeggen. We hebben het niet zo erg over mijn ziek zijn en naderende dood. Dat is ook fijn. Het is er wel, maar we hebben het ook over de gewone dingen. Harry is een heel prettig mens. Hij is rustig, luistert en blijft nooit te lang. Oh, en hij draagt altijd leuke overhemden, ook belangrijk.”

Onderhoudende man

Harry (50): “Elke week kom ik hier een uurtje. Langer is voor Thomas niet meer echt vol te houden. Meestal ben ik er op vrijdag. We zitten in zijn kamer en hebben het over van alles en nog wat, of we praten niet zoveel, dat kan ook. We delen een liefde voor de provincie Noord-Holland. We vinden het een mooie provincie. Thomas heeft onlangs nog een rit gemaakt met de wensambulance langs Berkhout, waar hij als kind wel eens kwam. Het contact met Harry is bijzonder, het geeft me veel. Naast mijn werk als gemeenteambtenaar, is in ons buddycontact heel direct duidelijk wat ik voor iemand beteken. Dat voelt goed. Thomas is een onderhoudende man. Als hij fit genoeg is, vertelt hij me over zijn leven, zijn vroegere werk als verpleegkundige en de ervaringen die hij opdeed als buddy. Ik leer veel van hem. Op een bepaalde manier geeft ons contact me energie. Als ik wegga bij Thomas denk ik altijd: waar maak ik me toch druk om. Het relativeert.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren