Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Pluin van Max

Ze zijn collega-vrijwilligers bij een instelling voor demente ouderen. Dimph kwam er in eerste instantie om haar moeder te verzorgen. Later werd ze officieel vrijwilliger. En ze is niet mee weg te denken. “Ze hoort inmiddels bij het meubilair”, grapt Wil.

Dimph en Wil zetten zich in voor demente ouderen

Dimph (73): “Het is al weer vijftien jaar geleden dat mijn moeder hier opgenomen werd. Mijn zus en ik vonden het een verdrietig idee. Maar toen ze hier eenmaal woonde, zagen we hoe ze zich hier thuis voelde. Dat was een grote opluchting.
Een van mijn taken is zorgen voor lekker eten. Ik maak soep of een salade. Ook op verzoek. Goed eten is heel belangrijk voor de bewoners.
Soms vragen mensen me waarom ik er zoveel tijd in stop, de bewoners herinneren het immers toch niet. Dat is klinkklare onzin. Als ze bijvoorbeeld lekker eten, dan zie je ze genieten. En al zijn ze het een uur later vergeten, voor een korte duur hebben ze genoten.
Het is zulk dankbaar werk dat hier gedaan wordt: muziek luisteren, kleuters die op bezoek komen met school, het aardbeienfeest, carnaval. Anders zijn de dagen ook maar lang, dan kunnen we het maar beter een beetje gezellig maken. Voorlopig denk ik dan ook nog niet aan stoppen met mijn werkzaamheden hier.”

BIJ HET MEUBILAIR
Wil (62): “Ik leerde Dimph kennen toen ik als vrijwilliger aan de slag ging zes jaar geleden. Ik doe het graag, maar Dimph is echt de kanjer onder de vrijwilligers. Ze is hier standaard drie dagen in de week. En soms meer, zoals laatst tijdens de verbouwing, toen was ze er elke werkdag. Of tijdens de rolstoeldriedaagse.
Veel bezoekende familieleden denken dat Dimph hier in dienst is. Niet gek, ze is hier immers altijd. Soms langer en vaker dan een verpleegkundige die parttime werkt. We grappen wel eens dat ze bij het meubilair hoort.
Ze is altijd zo lief voor de bewoners. Ze bouwt een relatie op met ze, knuffelt met ze en als iemand zin heeft in een broodje haring, dan regelt ze dat. Zo is Dimph.”

Geef ook een pluim!
Weet u ook iemand die een pluim verdient? Stuur uw mail naar redactie@maxmagazine.nl of brief naar MAX Magazine, Postbus 277, 1200 AG Hilversum.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren