Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Pluim van MAX

‘Fijn idee dat er altijd iemand in de buurt is’

Retty houdt haar moeder van 93 jaar nauw­lettend in de gaten, maar het is fijn dat ook buurvrouw Betsy elke dag even een kijkje neemt. Soms kookt Betsy zelfs eten voor haar buurvrouw op leeftijd, en dat terwijl ze zelf met gezondheidsproblemen kampt. Een dikke pluim waard, vindt Retty.

Retty (65): “Mijn moeder is al flink op leeftijd, maar ze is ijzersterk. Toch zie ik haar de laatste tijd wel achteruit gaan. Zo zit ze soms zomaar overdag te slapen in haar stoel. Laatst kwam ik met mijn moeder uit het ziekenhuis. We zaten op de bank en ik opeens hoor ik de sleutel in het slot. Komt Betsy binnen met een bordje warm eten. Geweldig lief, vind ik dat. Mijn moeder is niet zo’n goede eter, maar dat bordje van Bets at ze in een keer op! Dat Betsy een hondje heeft, vindt moeder geweldig. Ze heeft altijd een hondensnoepje klaarliggen, dus hondje Chico komt hier met plezier. Voor mijn broer en mij is het ook fijn dat onze moeder het goed kan vinden met de buurvrouw. We houden haar in de gaten, maar niemand is zo dichtbij als Betsy. De bezoekjes van familie en thuiszorg, daar zit een bepaalde regelmaat in. Betsy komt wanneer het uitkomt en dat is ook leuk voor moeder. Omdat Betsy geen familie is, kan ze daar weer anders mee omgaan: de verhalen die wij kunnen dromen, kent Betsy nog niet. Dat Betsy zich een beetje over moeder ontfermt, terwijl ze zelf ziek is, maakt het nog meer bijzonder. Ze is echt goud waard!”

Samen sigaretje doen
Betsy (68): “Vorig jaar ben ik hier in de flat komen wonen. Het klikte meteen met de buurvrouw. Ik groette haar, de hond vond ze leuk, we roken vaak samen een sigaretje. Omdat we wel een beetje op elkaar lijken, voelt het alsof we elkaar al jaren kennen. Ik kook niet iedere dag, maar als ik dan een prakkie maak, kan ik ook wel voor twee koken. Zelf heb ik terminale non-hodgkin en momenteel moet ik weer veel naar het ziekenhuis voor behandeling. Dan lig ik thuis ook vaak even op bed. De bezoekjes aan de buurvrouw zijn daarom voor mij ook wel gezellig. We kunnen ons verhaal even bij elkaar kwijt.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren