Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Rob zet elke week de vuilnisbakken buiten voor Alie

‘Elkaar helpen was vroeger heel normaal’

Toen Rob buurvrouw Alie zag worstelen met de klikobakken, twijfelde hij geen seconde: hij zou haar helpen. Nu zet hij elke week haar vuilnisbakken aan de weg. Een kleine moeite. Alie (78): “Anderhalf jaar geleden ben ik aan mijn knie geopereerd en sindsdien wil mijn voet niet meer. Lopen gaat niet lekker en het werd een hele klus om die grote kliko aan de weg te krijgen. We hebben er tegenwoordig drie, dus het was drie keer per week raak.”

Heel belangrijk
“Op een dag werd ik op mijn schouder getikt door Rob. ‘Jij gaat die bak niet meer aan de weg zetten’, zei hij. ‘Laat mij dat maar doen.’ Ik vind het nog elke week fantastisch dat hij dat aanbood. Dat hij me zag en dacht: ik help haar. Voor een andere buurvrouw doet hij het ook. Ik vind dat hij een pluim verdiend heeft voor zijn hulp, maar ik vind het ook belangrijk dat er aandacht is voor zulke acties. Vroeger was het heel normaal dat je elkaar als buren hielp. Nu is dat toch minder vanzelfsprekend. Kinderen van ouderen kijken minder om naar hun ouders. Ze werken en hebben geen tijd. Maar ik vind toch: je bent sociaal ingesteld of niet. Laten we allemaal maar wat beter op elkaar letten en voor een ander doen wat we kunnen.”

Rustgevend
Rob (64): “Ik zag Alie gaan en dacht: daar moest ik maar eens een beetje bij helpen. Wat is het voor mij nou voor moeite? Ik heb een hond die naar buiten moet en zet toch mijn eigen bakken bij de weg. Zo lang ik het kan, doe ik dat voor de buurvrouw. Ik denk dat die zekerheid belangrijk is. Je kunt wel eenmalig iemand ergens mee helpen, maar je moet het gewoon blijven doen.”

Oogje in het zeil
“Het feit dat Alie nu niet meer hoeft na te denken over die vuilnisbakken, geeft haar rust. Het zit in me. Ik heb altijd gewerkt als beheerder op een volkshogeschool en daarna in de gehandicaptenzorg. Dan zie je hoe je iemand kan helpen. Hier in de straat letten we wel een beetje op elkaar. Alie drinkt ook elke dag koffie bij de buurvrouw die de deur bijna niet meer uitkomt. Niemand dringt zich op, maar als het moet, zijn we er voor elkaar.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren