Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De rozenwerf: Marken pur sang

De foto is het bewijs. Voor de Tweede Wereldoorlog moet er aan de haven van Marken een ‘Tent voor Ververschingen’ hebben gestaan. Daar neergezet om te voldoen aan – ik citeer – ‘de hoogere behoeften van het vasteland, waarin het eiland met zijn oorspronkelijke, eenvoudige bevolking bezwaarlijk kan voorzien.’ Nu wacht de bezoekers de souvenirshop van Sijtje Boes. En – daar recht tegenover – een snackbar die ‘Bere Hap’ is geheten. Lang geleden al slibde de Havenbuurt dicht met de cholesterol van het moderne toeristendom.

De zon geeft het water de kleur van makreel

Marken wordt pas weer Marken op het smalle, ongeveer zeven kilometer lange klinkerpaadje langs de oever van het IJsselmeer. Heen en terug nog geen twee uur wandelen en op zijn mooist op een stille zondag-ochtend als de morgennevel plaatsmaakt voor de eerste slierten roze en de zon het water de kleur geeft van makreel, die hier al lang niet meer wordt gevangen. Links, in het vochtig glanzende groen van de wei-landen, zitten de kieviten elkaar met opgestoken veren achterna 
(vogels hebben altijd ruzie); recht vooruit ligt de Rozenwerf.
Van verre bestaat de Marker buurtschap uit niet meer dan een bolletje groen-wit getatoeëerde huisjes; van dichtbij ook. De steegjes zijn er zo smal dat een fietser de bocht onmogelijk in een keer zou kunnen nemen. Ooit – in de winter van ‘51 – dreigde de Rozenwerf te worden plat geschuurd door kruiend ijs. Is nu niet meer mogelijk. Even buiten de dijk werd een prehistorisch staketsel gebouwd, dat de schotsen volautomatisch omhoog tilt en terug kiepert.

Marken pur sang. Net als het icoon van het voormalige eiland: de vuurtoren, bijgenaamd ‘Het Paard’. Amerikanen zouden hier een bordje hebben geplaatst: scenic view. Alsof je dat zo ook al niet ziet. Weinig plekken op Marken zijn zo fotogeniek. Geldt – eerlijk is eerlijk – ook voor de haven. Maar daar is het na afloop van de wandeling zelfs op zondagochtend alweer stervensdruk. Daarom maar vlug de ‘Marken Expres’ genomen. De boot naar Volendam. Waar het warempel nog drukker is.

Reisjournalist Rob van den Dobbelsteen schrijft iedere week een persoonlijk verslag van een mooi plekje in Nederland. Meer info: www.vvvwaterland.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren