Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

COPD-patiënt niet erg trouw met medicatie

COPD-patiënten die zich niet goed aan hun medicatie houden, hebben een slechtere longfunctie, een lagere arbeids­productiviteit, worden vaker in het ziekenhuis opgenomen en hebben een lagere leeftijdsverwachting. “Dit betekent niet dat het dus de eigen schuld is van de patiënten”, vertelt dr. Niels Chavannes, huisarts en medewerker van het Leids Universitair Medisch Centrum. “Het betekent wel dat we als hulpverlener nog beter uit moeten leggen waar de medicatie goed voor is en wat patiënten er daadwerkelijk van kunnen verwachten.” Duidelijk is dat meer en betere voorlichting nodig is bij het verstrekken van de soms ingewikkelde medicatie voor COPD-patiënten. Chavannes: “Een veel gehoord probleem is het oerwoud aan verschillende puffertjes. Het moet glashelder zijn wat iemand kan verwachten van een medicijn. Sommige medicijnen helpen wèl bij het verminderen van de kans op aanvallen, maar dat voel je niet dagelijks op je luchtwegklachten. Als dat niet duidelijk wordt gemaakt, raken mensen teleurgesteld en zullen ze de medicijnen minder trouw gebruiken.”

Niels Chavannes

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren