Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Yvonne Keuls: Dit is mijn meest persoonlijke verhaal

Yvonne Keuls (1931) is als schrijfster geliefd bij een groot lezerspubliek. Ze publiceerde succesvolle boeken als ‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’, ‘De moeder van David S.’ en ‘Mevrouw mijn moeder’. In november 2013 verscheen haar nieuwste boek: ‘Koningin van de Nacht’. Een roman over een halfjoods gezin dat probeert te overleven tijdens de oorlog. De vader van Keuls was van Joodse afkomst.

‘DIT IS MIJN MEEST PERSOONLIJKE VERHAAL’

Een belangrijk moment voor mij was het verschijnen van mijn boek ‘Koningin van de Nacht’ in november. Het is een boek dat ik eigenlijk altijd al wilde schrijven. Ik beschrijf mijn jeugd gedurende de Tweede Wereldoorlog. Acht jaar was ik toen de oorlog begon en dertien toen hij eindigde. De grote razzia in Den Haag liep fataal af voor mijn vader.

GELD GOED GEBRUIKEN
Ik heb veel herinneringen aan de oorlog. Die legde ik vast in aantekeningen waarmee ik ooit iets wilde gaan doen. Vijfentwintig jaar geleden heb ik dat ook gedaan. Toen de Bijenkorf mij vroeg om een Boekenweekgeschenk te schrijven, besloot ik deze aantekeningen uit te werken tot de novelle ‘Daniël Maandag’. De Bijenkorf bood een mooi honorarium en ik kon het geld goed gebruiken. Ik had net een verhuizing achter de rug en zat in een verbouwing die duurder uitviel dan verwacht. Op dat moment overzag ik nog niet hoe ik daar later over zou denken.
GROEIPROCES
Achteraf heb ik het mezelf kwalijk genomen dat ik die prachtige jeugdherinnering al had weggegeven in een novelle. Er zat iets veel groters in. In overleg met mijn uitgever heb ik het verhaal weer opgepakt, blij dat ik de kans kreeg dat alsnog te doen. Dit is mijn meest persoonlijke verhaal. Het boek is gebaseerd op autobiografische elementen, maar ik heb er ook de verhalen van anderen in verwerkt. Alles wat erin staat, berust op gecontroleerde feiten. Terugkijkend is het goed dat ik de roman niet eerder heb geschreven. Ik moest veel ouder worden om bepaalde dingen te kunnen prijsgeven die ik in de jaren daarvoor nog niet had losgelaten. Het was een groeiproces waarin ik mijn plaats moest vinden. Laatst gaf ik een lezing in Boekhandel Paagman in Den Haag en dan merk ik hoe gevoelig het boek ligt. Het verhaal is op sommige punten controversieel en lokt veel emoties en discussies uit.
INGEPRENT
Zo beschrijf ik de grote razzia in Den Haag en die in Rotterdam in november 1944. Vijfenzestigduizend mannen werden uit hun huis gehaald. Onder de politiemannen waren ook veel Hollanders die samenwerkten met de Sicherheitsdienst. Ze spraken Nederlands en geen Duits. “Iedereen blijft in zijn woning!”, hoorde ik ze roepen. Als twaalfjarig kind heb ik dat in mijn hoofd geprent. Een aantal van die herinneringen is pijnlijk en dat merk ik aan de reacties erop. Het is goed dat het boek er nu is. Ik heb altijd sterk het gevoel gehad dat dit verhaal er in deze vorm moest komen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren