Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Pluim van MAX

Marijke (54) en Cor (82) maken zich al jaren hard voor een prachtig park in Haarlmen.
‘We steken elke woensdag de handen uit de mouwen’ Al twaalf jaar werken Marijke en Cor op woensdagmiddag zij aan zij in het Haarlemse Heem park. Samen met een groep vrijwilligers zorgen ze ervoor dat alle buurtgenoten van het park genieten. Cor: “Zo’n twaalf jaar geleden werd het park bedreigd. Het zou verdwijnen om ruimte te maken voor nieuwbouw. Dat leek mij, samen met een fl ink aantal andere wijkbewoners, een slecht idee. Om het park te behouden, begonnen we een handtekeningenactie en het eindigde met de belofte dat we zelf het onderhoud zouden doen.

” Ijsvrij “
Elke week ga ik met veel plezier – samen met een vaste groep van zo’n tien andere vrijwilligers – aan de slag in het park. Stilzitten is nooit een hobby van me geweest. In het park is altijd genoeg te doen. Ik ga ook wel eens tussendoor aan de slag, als ik bijvoorbeeld zie dat er takken op het pad liggen. Vorige winter ging er veel tijd zitten in het ijsvrij houden van de vijvers. Of zorgen dat de paden niet glad waren. Je ziet dat steeds meer mensen van het park genieten. Vroeger was het onbegaanbaar, nu wandelen hier mensen op hun gemak tijdens de lunchpauze of gebruiken ze het als mooie doorsteek naar het winkelcentrum.”

Buitenlucht 
Marijke: “We waren een actiegroep en zijn een werkgroep geworden. We zijn met ongeveer tien man sterk en standaard komen we elke woensdagmiddag bij elkaar en steken de handen uit de mouwen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur: de een vindt het leuker om met zware kruiwagens bezig te zijn, de ander is goed in het preciezere werk. We hebben zelfs een botanisch expert in ons team. Elke keer is het fi jn om hier te zijn, lekker in de buitenlucht, de gezelligheid, het is top! De groep is altijd compleet. Het is de combinatie van het goede werk en het sociale.”

Toekomst 
“Naast het werk op woensdagmiddag moet er nog zoveel meer gebeuren zoals het beheer van de materialen en het inschakelen van de gemeentedienst om te helpen bij grote klussen, denk aan het verwijderen van omgewaaide bomen na een storm. Ook hebben we recent een beheerplan opgesteld, zodat voor de toekomst – wie het onderhoud ook doet – duidelijk is wat er moet gebeuren per seizoen. We hopen dit nog lang te kunnen doen.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren