Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Mijn dier en ik: Lucas Schiphorst

Iedere week laat een MAX-lezer zijn of haar favoriete dier zien. Deze week: de ezels van Lucas Schiphorst-Haalweide uit Stieltjeskanaal.

Door omstandigheden moest ik alle dieren die ik aanvankelijk had, noodgedwongen verkopen”, zegt agrariër Lucas Schiphorst-Haalweide (51) uit Stieltjeskanaal. Maar Lucas heeft een nieuwe start kunnen maken en is daarbij ook met een nieuwe dierenschare begonnen. “Het eerste wat ik kocht waren drie ezels. Niet toevallig, want ezels zijn nogal eigenzinnig, dat mag ik wel. Met de zwarte vrouwtjesezel Janneke heb ik een speciale band, ze is heel vrolijk en lief. Kinderen mogen gerust over haar heen hangen en haar vacht borstelen. Ze vindt alles best. Mannetjesezels zijn moeilijker in de omgang. De ezels zijn voor mij hobby, hoor. Ik hoef niks aan ze te verdienen. Ze huppelen in de wei gezellig tussen de koeien door. Ezels zijn eigenlijk net kinderen. Ze willen het liefst de hele dag door spelen. En ze zijn trouwens ook veel slimmer dan mensen denken. Ik heb schrikdraad rond mijn weiland, maar als ze trek hebben in het gras van de buurman, dan kruipen ze als een echte commando onder het prikkeldraad door om in het andere weiland te grazen.” Lucas probeert zijn ezels nooit uit alle macht mee te trekken naar hun thuisweiland. “Als een ezel geen zin heeft en hij zet zijn hoeven in de aarde, dan krijg je hem niet voor- of achteruit. Met vriendelijkheid bereik je veel meer.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren