Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Kerkvorst Franciscus

Kerst en het ‘urbi et orbi’ op het Sint-Pietersplein zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. De Latijnse term betekent letterlijk: ‘voor de stad (Rome) en voor de wereld’. Over Rome en de wereld spreekt de paus met Kerstmis en Pasen en bij bijzondere gelegenheden zijn zegen uit en het was voor Franciscus op Eerste kerstdag de eerste keer.

De paus wordt in Nederland vaak een kerkvorst genoemd, maar ik denk dat dat voor een deel een beetje wraak is van het calvinistische deel van ons land op de pracht en praal van het Vaticaan. De paus is volgens het Vaticaan zelf echter vooral ‘Servus Servorum Dei’ oftewel ‘Dienaar der Dienaren Gods’. In plaats van een vorst dus een dienaar van de dienaren. Nederiger kan niet. Zeker de nieuwe paus Franciscus zal er geen moeite mee hebben zich zo te presenteren. Hij heeft het Pontificaat wereldwijd nieuw elan en daarmee nieuw leven gegeven met zijn sobere stijl. Hij lijkt meer dienaar dan vorst.

Maar de verwarring wordt weer wel groter als men beseft dat de kardinalen van de kerk – zijn ondergeschikten – internationaal gelijk staan aan de kroonprinsen van Europese monarchieën. De status van een kroonprins van een land is dus gelijk aan die van een kardinaal. De paus is ook een staatshoofd, en geldt dus als gelijke van de koningen en koninginnen van Europa. Hij heeft zelfs een plekje in de Almanach du Gotha, de koninklijke ‘bijbel’ waarin iedereen met blauw bloed is opgenomen. Kerkvorst én tegelijkertijd dienaar van de dienaren… Je moet wel katholiek zijn om dát een beetje te kunnen begrijpen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren