Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Pluim van MAX

Toen Riekele (93) stopte als jeugdwerker, zette hij zich jaren lang in als vrijwilliger voor allerlei activiteiten. Nu is hij zelf op leeftijd en maakt hij gebruik van het activiteitenaanbod van stichting Welzijn Barneveld. Nel (66) begeleidt de groep ouderen met koken. ‘Het is niet alleen gezellig, maar ook goed om ouderen te stimuleren gezond te koken.’

Riekele: “Ik heb zelf altijd veel ouderenwerk gedaan, van koersballen tot biljarten. Als je stopt met je dagelijks werk, val je in een leegte. Ik heb er altijd erg van genoten om me voor anderen in te zetten. Zeker toen mijn vrouw overleed en ik alleen kwam te staan. Nu maak ik zelf gebruik van het activiteitenaanbod. Ik woon nog zelfstandig en onderneem niks meer in de avond. Daarom is dit zo goed, het is overdag en heel gezellig.” 

Het nieuws doornemen
“Dat je hier zelf meekookt, is extra leuk. Het neemt een flink deel van de dag in beslag, dat is ook fijn. En ik ontmoet hier een hoop gelijkgestemden, die ik weer tegenkom in het dorp. We kunnen met elkaar bespreken wat er in het dorp en de rest van de wereld gebeurt.”

Moeilijke stap
Nel: “Het idee is om ouderen uit hun isolement te halen door twee keer per maand te koken, samen met de mensen. Veel ouderen die eenzaam zijn, vinden het wel moeilijk om de stap te zetten om hier te komen. We proberen ze te activeren, maar sommige ouderen kiezen toch voor Tafeltje Dekje. Wij willen mensen juist leren zelf gezond te koken, als ze daartoe in staat zijn. Het is natuurlijk wel verleidelijk om elke dag een kanten- klare maaltijd te kopen, maar zelf koken is toch gezonder. En helemaal niet altijd ingewikkeld.”

Leuk gedekte tafel
“Daarnaast is het samen koken hier erg gezellig, het heeft ook een sociale functie. Om 10 uur beginnen we met snijden en voorbereiden en om 12 uur eten we aan een leuk gedekte tafel. We maken altijd een driegangenmenu met verse producten. Een glaasje fris of wijn erbij. Als ik dan de hele groep aan tafel zie zitten, voel ik echt voldoening.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren