Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Pluim van MAX

Pieta (65) bezoekt elke week Mileen (68) die lijdt aan alzheimer.

‘Over het verleden vertelt ze mooie verhalen’ Ze hadden al jaren vriendinnen kunnen zijn, want qua leeftijd schelen ze weinig en ze wonen bij elkaar in de buurt. Toch kennen Pieta en Mileen elkaar via een maatjesproject voor mensen met dementie. Na een half jaar zijn ze bijzonder op elkaar gesteld geraakt. Pieta (op de foto links): “Ik ben afgelopen april gestopt met werken, maar had al van tevoren bedacht dat ik me nog wel ergens nuttig wilde maken. Zo oud ben ik nu ook weer niet! Ik vind dat je best iets kunt blijven doen na je pensioen. En het is nodig. Er zijn genoeg mensen die om hulp verlegen zitten, waarvoor je iets kunt betekenen. Mijn dochter wees me op een project waarbij je wordt gekoppeld aan iemand met dementie. Het leek me wel wat. Ik kan heel geduldig zijn, dat is handig.”

Afleiding
“Voordat ik Mileen ontmoette, heb ik een cursus van drie ochtenden gevolgd. Aan de hand van theorie, maar ook met veel voorbeeld situaties, heb ik geleerd en inzicht gekregen in hoe je het beste kunt omgaan met iemand die lijdt aan Alzheimer. Bijvoorbeeld dat je beter niet tegen ze in kunt gaan, maar dat je met afl eiding veel meer bereikt. Snel na de cursus werd ik voorgesteld aan Mileen en we waren al gauw vertrouwd met elkaar. Elke week spreken we af. Ik schrijf in haar agenda wanneer ik kom, anders vergeet ze het. Mileen heeft zo’n blij gezicht, haar ogen twinkelen. Als ik binnenkom, begint ze te stralen. Dat doet me natuurlijk goed.”

Plekker uit het verleden
“We gaan meestal op pad, buiten zijn is goed voor Mileen. Als ik haar kom halen, is ze meestal nog wat gespannen, maar eenmaal in de auto zie ik die spanning van haar afglijden. Vaak bezoeken we plekken uit haar verleden, bijvoorbeeld het huis waar ze na haar huwelijk woonde, of het oude huis van haar oma, waar ze als kind vaak logeerde. Ze weet over vroeger heel veel te vertellen, tot in de details. Hele mooie verhalen zijn dat. Laatst was ik drie weken op vakantie. Toen ik terugkwam had ik echt zin om Mileen weer te zien.”

Net wat verder
Mileen: “De eerste keer dat Pieta bij me langskwam, dacht ik: wie staat er nu weer in mijn huis? Maar we vinden elkaar aardig en kunnen lachen. Vaak trekken we eropuit, dat is erg leuk. In mijn eentje onderneem ik ook wel wat, maar met Pieta samen kan ik net wat verder komen. En het is gezelliger hè, dan alleen. Samen kun je het nog eens hebben over wat je hebt gezien en gedaan. Ik word elke week blij van onze uitjes!”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren