Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Neerlands wilde oosten

Het Twentse landschap is niet indrukwekkend,” schreef Willem Brakman, “nergens bar verlaten, ondoordringbaar of dreigend, men zakt nergens naar beneden, kan niet ergens borrelend in verdwijnen, en verdwalen is niet mogelijk, want wie stilstaat hoort altijd wel ergens het ruisen van de snelweg.” De in, zoals hij het graag noemde, “onlieflijke stadje Enschede” wonende Willem Brakman wandelde veel. Was, vertelde hij in een interview dat ik ooit met hem had, “verzot op de geur van vochtig zand, knappende takjes in de winter, grondmist in de zomer, paddenstoelen in de herfst, gorgelende beekjes en soms een ree.” Maar – bedacht ik me later – dan heeft hij toch nooit van Holten naar Nijverdal gelopen.

Het is ongetwijfeld een van de mooiste wandelingen die je in Nederland kunt maken. Niet langer dan een kilometer of vijftien, maar voerend door een heuv’lend gebied waarin je inderdaad niet kunt verdwalen (volg de rood-witte strepen), maar waar van een ‘altijd ruisende snelweg’ geen sprake is. Verre van dat. Neerlands Wilde Oosten. Met zeker op de Koningsbelt een grandioos, bijna on-Nederlands vergezicht. De Spoorwegen (de Holterberg Route behoort tot een van de circa vijftig NS-wandeltochten) laat je tegenwoordig van station Nijverdal naar station Holten lopen. En niet omgekeerd, zoals vroeger. Maar aan die op niets gebaseerde dwingelandij doe ik niet mee. Ik wil aan het einde van de tocht pannenkoeken eten in restaurant Dalzicht, een uitspanning op de hoek van de Nijverdalseweg en de N35. Niet zozeer om de pannenkoeken, maar om de ‘huisgemaakte’ stroop. Die een Michelinster zou moeten krijgen.

De wandeling trouwens ook. Het gloeiende paars van de heidevelden is inmiddels verdwenen. Maar de verrukkelijke ruigte op de flanken van de Sprengenberg is er altijd. Net als de spookachtige, in de wind huiverende jeneverbesstruiken. En het bordje dat aangeeft dat je moet oppassen voor korhoenders. Waarvan er dit voorjaar maar weer eens vijftien werden uitgezet. “Ooit een korhoen gezien, Van den Dobbelsteen?” Nee, nooit. Natuur laat zich niet dwingen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren