Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Mijn moment van de week: Inge Brakman

De documentaire ‘De Nieuwe Wildernis’ over de Oostvaardersplassen, een natuurgebied dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer, lokt dagelijks drommen bezoekers naar de bioscopen. Reden voor MAX Magazine om het woord te geven aan Inge Brakman (1961). Zij was secretaris bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en voorzitter van het Commissariaat voor de media. Sinds 2012 is zij voorzitter van het Rode Kruis en bekleedt daarnaast diverse functies en commissariaten, zoals voorzitter Raad van Toezicht Staatsbosbeheer. Brakman is ook voorzitter van de commissie die adviseert over de toekomst van de publieke omroep.

Een paar jaar geleden kwam bij Staatsbosbeheer het verzoek binnen voor de film ‘De Nieuwe Wildernis’. Omdat ik voorzitter van de Raad van Toezicht ben bij Staatsbosbeheer, was ik er toen al van op de hoogte. Op dat moment kon ik me er nog geen voorstelling van maken hoe de film over de Oostvaarders plassen zou worden. Nu heb ik het eindproduct van twee jaar lang hard werken en intensief filmen gezien. Het resultaat is spectaculair. Inmiddels hebben honderdduizend mensen deze natuurdocumentaire bezocht.

Opnieuw leren kijken
De film laat vrijwel alles zien, van de grote tot de kleinste dingen en is duidelijk met veel liefde gemaakt. Ik vind het leuk dat je bijvoorbeeld van dichtbij het gedrag van bijen, watermuggen, waterspinnen en andere insectachtigen ziet waar je normaal gesproken misschien aan voorbij zou gaan, omdat je meer op grote dieren let. Het is heel liefdevol in beeld gebracht. De film leert je opnieuw te kijken naar alle aspecten van de natuur. De muziek ondersteunt de film goed en vertelt een eigen verhaal. Zo komen muziek en beeld op een mooie manier samen. Ik ben zelf een paar keer in het gebied geweest en heb toen tussen honderden paarden gestaan. Dat was een prachtige ervaring. De film geeft dat gevoel goed weer.

Veel ruimte en water
Mijn hart ligt bij de natuur. Ik ben opgegroeid in de Betuwe en mijn roots liggen in Zeeuws-Vlaanderen. Mooie landschappen allebei, met veel water, dijkjes en knotwilgen. Ik ben dol op weidevogels en hou van uitgestrekte gebieden waar ik kan fietsen of kanoën. Het liefst heb ik veel ruimte en water om me heen. Ik woon dan ook in Jisperveld, een waterrijk veenweidegebied.

Natuur om je heen
Mijn functie bij Staatsbosbeheer sluit mooi aan bij deze interesse. Net als veel andere natuurorganisaties proberen wij opnieuw naar de natuur te kijken. We willen de natuur ruimte geven om zichzelf te ontwikkelen. In Nederland is bijna geen vierkante centimeter natuurlijk gebied te vinden waar de mens niet bezig is geweest. Staatsbosbeheer probeert natuurgebieden met elkaar te verbinden en geeft bezoekers de gelegenheid daarvan te genieten. Het is voor mensen heel belangrijk om natuur om zich heen te hebben. Natuur doet een beroep op hun nieuwsgierigheid en verwondering. En die eigenschappen zijn heel belangrijk in het leven.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren