Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Mijn moment van de week – André Kuipers

Ruimtevaarder André Kuipers (1958) bracht 204 dagen door in de ruimte. Voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA maakte hij twee ruimtevluchten. Zijn eerste ruimtevlucht in 2004 duurde 11 dagen. Op21 december 2011 vertrok Kuipers met een Sojoezraket voor vijf maanden naar het internationaal ruimtestation ISS. Sinds 2004 is hij ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds.

Tijdens mijn eerste vlucht raakte ik bezorgd over onze planeet. Ik zag hoe mooi de aarde is, maar tegelijkertijd ook hoe klein en kwetsbaar. De hoeveelheid bewoonbaar land is heel beperkt. Een groot deel van de planeet bestaat uit oceanen, woestijnen en gebergten. Ik schrok van de ontbossing, de bosbranden, de smog, de grote hoeveelheid lichtjes en de overbevolking die ik van bovenaf kon zien. Het maakte grote indruk op me. Ik werd om die reden ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds en wilde de bedreigde plekken van dichtbij gaan bekijken om te zien wat er aan de hand is. Hoe ziet het er nu op de grond uit en wat is er aan te doen? De NTR wilde daar graag een programma over maken en dat resulteerde in de driedelige documentaireserie ‘André op Aarde’.

Miljoenen koeien
We kozen drie gebieden die prioriteit hebben op het gebied van ontbossing, overbevolking en opwarming van de aarde. Zo was ik in Groenland om het smelten van de ijskappen en de opwarming van de aarde van nabij te zien en bezocht ik in Brazilië ontboste plekken. Ik zag hoe de teelt van soja samenhing met ontbossing en het eten van vlees. Tachtig procent van de bebossing heeft inmiddels namelijk plaatsgemaakt voor soja, mais en suikerriet en voor het grazen van miljoenen koeien voor de vleesverwerkingsindustrie.

Kinderen tussen het afval
Op Bali ervoer ik hoe ernstig de overbevolking is. Ik liep door gebieden waar vuil en plastic in de rivieren worden gedumpt, waardoor ze helemaal dichtslibben. Een gids liet ons de achterkant van Jakarta zien. Er wonen 27 miljoen mensen en elk jaar komen er twee miljoen bij. De mensen leven in erbarmelijke omstandigheden. Geen riolering, slecht drinkwater en geen vuilnisafhaaldiensten, omdat ze het afval gebruiken om er dingen uit te vissen waar ze nog iets aan denken te hebben. Kinderen spelen tussen het afval. Het toilet bestaat uit een gat in een bamboehut en komt uit in de rivier. In hetzelfde water poetsen mensen hun tanden, wassen ze zichzelf en hun kleren. Dat is niet best natuurlijk.

Bewustwording
Nu ik dit van nabij heb gezien, is het gevoel dat ik al had nog versterkt. We zijn echt verkeerd bezig. We maken alles op, plegen roofbouw op de aarde en veroorzaken schade die niet meer te herstellen is. Het besef dat we duurzamer moeten gaan leven, moet tot veel meer mensen doordringen. We kunnen er wat aan doen door mensen bewuster te maken en samen te werken met de lokale bevolking. Vaak weten zij bijvoorbeeld niet dat de roofbouw die ze op hun grond plegen zo slecht is. Ze denken alleen aan het geld. Door bewustwording kunnen we proberen een verandering te bewerkstelligen. Zelf draag ik bij aan duurzaamheid door onder andere duurzame vis en minder vlees te eten, elektrisch te rijden en ’s avonds de gordijnen dicht te houden om energie te besparen. André op Aarde

André op Aarde
Vrijdag 22 november 20:25 NED. 3

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren