Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Is het astma of obesitas

Ernstig overgewicht kan ervoor zorgen dat mensen met astma niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Aan de andere kant kan overgewicht ervoor zorgen dat mensen ten onrechte het stempel astma krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van longarts in opleiding Astrid van Huisstede van het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam.“Wanneer er sprake is van benauwdheid en van overgewicht, zouden mensen een longfunctietest moeten krijgen”, meent Van Huisstede. Van Huisstede onderzocht 86 mensen die een maagverkleinende operatie ondergingen vanwege obesitas. Van deze groep hadden 54 mensen officieel geen astma, maar bij nader onderzoek bleek een derde deel wel degelijk astma te hebben. “Uit ons onderzoek blijkt dat er mensen met astma rondlopen waarvan de huisarts denkt dat de benauwdheidsklachten door overgewicht komen. Deze mensen krijgen dus niet de behandeling die ze van een deel van hun klachten af zou kunnen helpen”, vertelt de longarts in opleiding. Van 32 mensen in het onderzoek had de huisarts officieel de diagnose astma gesteld. Bij nader onderzoek bleek echter dat veertig procent helemaal geen astma had. “Mensen die het benauwd hebben, krijgen blijkbaar vrij makkelijk het stempel astma. Ze krijgen dan pufjes met ontstekingsremmers voorgeschreven die in de praktijk helemaal niet werken omdat ze geen echte astma hebben.” De onderzoekster adviseert huisartsen om mensen met obesitas en benauwd heidsklachten altijd een longfunctietest aan te bieden. “Op die manier kun je voorkomen dat mensen voor niets inhalatiemedicijnen nemen en dat andere mensen een adequate behandeling wordt onthouden. Tegelijk moeten mensen met obesitas zich beter bewust zijn van de mogelijke oorsprong van hun benauwdheid. Niet alle kortademigheid komt door overgewicht en niet alle kortademigheid is astma.”

drs. Astrid van Huisstede

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren