Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Het Oranjecomplot

Mensen zijn dol op complotten. Ik ook. Zo heb ik jarenlang geloofd dat een van de dochters van de tsaar van Rusland het wrede drama tijdens de Russische revolutie had overleefd. Anna Anderson moest gewoon grootvorstin Anastasia van Rusland zijn. Maar dankzij DNA-testen weten we inmiddels dat Anna Anderson een Poolse boerin was, die erin was geslaagd heel veel mensen te laten geloven dat zij de enige overlevende was van het bloedbad waarbij Tsaar Nicolaas en zijn gezin werden vermoord. Ik moet vaak aan mijn heilige geloof in Anna Anderson denken als ik weer eens met een complottheorie wordt geconfronteerd. De populairste momenteel is dat de Oranjes achter een groot complot tegen Edwin de Roy van Zuydewijn zitten. Hij zou kapot zijn gemaakt door toedoen van de koninklijke familie, zo wordt althans beweerd. Er zijn allemaal verstandige mensen die Edwin de Roy van Zuydewijn geloven en voor alles wat hem overkomen is met een beschuldigende vinger richting de koninklijke paleizen wijzen. Ik ken de heer DeRoy van Zuydewijn al heel erg lang en heb eerlijk gezegd een heel ander beeld van hem. Naar mijn mening heeft hij een groot deel van de ellende over zichzelf afgeroepen. Dat hij zakelijk een soort persona non grata is geworden kan ook iets te maken hebben met zijn betrokkenheid bij de vastgoed fraudezaak. Recent is hij tot een werkstraf van 100 uur veroordeeld vanwege een valse factuur van 238.000 gulden. Hij gaat uiteraard in hoger beroep. Het gekke is: als je zegt niets te geloven van het grote complot tegen De Roy van Zuydewijn gaan zijn medestanders je ineens zien als een onderdeel van het complot. Dan krijg je opmerkingen als: ‘Ja, dat moet jij zeggen om je relatie met de Oranjes goed te houden.’ Tegen zoveel onzin is weinig in te brengen. Maar ergens streelt het ook wel dat je als onderdeel van een groot complot wordt gezien. Alleen weet ik ook dat het echt niet klopt …

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren