Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De bierdoppen van Edza Paap uit Zuidhorn

Op vakantie begon Edzo Paap uit Zuidhorn (vlakbij Groningen) zijn eerste bierdoppen te verzamelen. “Aanvankelijk wilde ik alleen bierdoppen verzamelen van landen waar ik op vakantie was geweest, maar gaandeweg kreeg ik de smaak te pakken en vond ik het leuk om ook bierdoppen van allerlei landen te verzamelen”, zegt de 66-jarige Edzo. Inmiddels telt zijn verzameling bierdoppen 8.400 stuks en heeft hij bierdoppen uit maar liefst 179 landen. “Er zijn meer mensen die bierdoppen verzamelen, maar ik ben in ieder geval de enige in Nederland die er ook exposities mee geeft.” Is Edzo zo’n bierdrinker? “Nou, ik drink eigenlijk alleen pils”, zegt hij lachend. Welke doppen vindt hij ’t meest bijzonder? “In ieder geval de oude doppen met monniken, ridders en kastelen erop. En mijn allermooiste dopje vind ik die van Radler-bier. Dat is bier met limonade.” Ook de dop op de aloude beugelfles is voor Edzo Paap bijzonder. “Daar is Grolsch in 1897 mee begonnen. Er zat vroeger een porseleinen dop op met een metalen beugeltje. Uit kostenoverwegingen hebben ze daar nu een plastic dop van gemaakt, maar ik heb die porseleinen uitvoeringen nog hoor!” Hoe gaat Edzo om met oude bierdoppen die al flink onder de roest te lijden hebben gehad? “Die behandel ik met oxaalzuur, dat is een roestoplosser. Heftig spul, maar ik heb er al menig oude unieke bierdop mee gered en weer toonbaar kunnen maken.” Ook krijgt Edzo het met een speciale ‘kroonkurkverbeteraar’ voor elkaar om gebruikte doppen uit te deuken en weer zo egaal te maken als toen ze nog op de fl es zaten. “Ik droom niet over de dopjes, maar als ik eraan denk hoe het allemaal misschien nog mooier kan, dan word ik zo ontspannen dat ik snel in slaap val.” Eind november staat Edzo op een grote verzamelbeurs in Utrecht. Meer op www.debierdop.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren