Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Slaap lekker

Neem uw smartphone mee naar bed Veel mensen kampen met slaapproblemen, maar vaak is daar wat aan te doen. Er zijn verschillende apps die u een handje kunnen helpen. Heeft u problemen met in slaap vallen of doorslapen? Dan zijn er voor uw smart phone diverse apps (programmaatjes die u gratis of tegen een geringe vergoeding kunt down loaden) die u daarbij kunnen helpen. ‘Slaap lekker’ van zorg verzekeraar VGZ is een goede app om mee te beginnen. Deze is gratis beschikbaar voor zowel iOS (Apple) als Android. In ‘Slaap lekker’ vindt u slaapoefeningen, tips en opdrachten die u kunt uitvoeren om uw slaapritme te verbeteren. Met behulp van de app houdt u een slaapdagboek bij waardoor u een betere indruk krijgt van uw slaappatroon en eventuele ontregelende factoren. REGISTREERT GELUIDEN Bij storende factoren kunt u bijvoorbeeld denken aan omgevingsgeluiden die u wekken of het snurken van uzelf of uw partner. Met de apps ‘Night Sound Recorder’ (iOS) of ‘Sleep Recorder’ (Android) registreert u zulke geluiden. Start de app voor het slapengaan en de volgende ochtend kunt u de opgenomen geluiden beluisteren. Stukken stilte worden daarbij handig overgeslagen. BORSTRIEM Speciaal voor snurkers zijn er ‘SnoreSleep Inspector’ (iOS) en ‘SnoreClock’ (Android), die snurkgeluiden boven een bepaald geluidsniveau opnemen. Zo kunt u nagaan of u zichzelf wakker snurkt; iets wat zeker voor alleenstaanden niet altijd gemakkelijk te achterhalen is. Voor mensen met ernstige snurkproblemen en apneu is er de ‘Snore App’ (www. slaaphulpmiddelen.com/snore app). Hiervoor moet de smartphone met een speciale borstriem op het lichaam worden bevestigd. LEKKER WAKKER WORDEN Tijdens de nacht ervaart u periodes van diepe slaap afgewisseld met momenten van lichte slaap. Als uw wekker afgaat tijdens een moment van lichte slaap, wordt u een stuk prettiger wakker dan wanneer u wordt gestoord tijdens een diepe slaap. Ook daar kunnen apps u bij helpen. Leg voor het slapen gaan uw smartphone met ‘Sleep Cycle Alarm Clock’ (iOS) of ‘Sleepbot’ (Android) naast uw kussen. Met de ingebouwde sensoren van uw telefoon registreren ze gedurende de nacht uw bewegingen om te zien hoe diep u slaapt. Voor het slapengaan kiest u een tijdsinterval waarbinnen u wilt worden gewekt. ’s Ochtends maakt de app u dan binnen dit tijdsinterval wakker met een aangenaam geluid op het moment dat uw slaap het lichtst is. U zult merken dat u zich hierdoor een stuk minder bokkig voelt. Ook uw partner zal u dankbaar zijn. Alle apps voor iOS (Apple) zijn verkrijgbaar in de App Store en alle apps voor Android zijn verkrijgbaar op Google Play.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren