Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ongewenste reclame

Uw brievenbus, mailbox én telefoon reclamevrij Als u zelf geen dam opwerpt, wordt u overspoeld met reclame. Gelukkig is het makkelijker dan ooit om reclame buiten de deur te houden. Jammer voor de tieners die folders rondbrengen, maar de tijd van gedrukte huisaan- huisreclame gaat voorbij. Nu al leest u veel wekelijkse reclamefolders namelijk net zo makkelijk op uw computer, bijvoorbeeld op Reclamefolder.nl (www.reclamefolder.nl) of Spotta (www.spotta.nl). Beide sites hebben ook een app voor iPad en Android-tablets. Dat scheelt een hoop papier – voor een gemiddeld huishouden 34 kilo per jaar – en dus ook veel bomen en een berg afval. U laat de bezorger weten dat u niet meer gesteld bent op folders door het plakken van een Nee/Ja- of een Nee/Nee-sticker. Deze kunt u opvragen bij de gemeente of aanvragen via www.neeneeneeja.nl. Met een Nee/Nee-sticker ontvangt u helemaal geen ongeadresseerd drukwerk meer; met een Nee/ Ja sticker ontvangt u nog wel de huis-aan- huisbladen, maar geen folders. OVERLEDEN De sticker houdt echter geen geadresseerd reclamedrukwerk buiten de deur zoals de enveloppen van loterijen en goede doelen. Als u ook deze niet meer wilt ontvangen, kunt u zich registreren bij Postfi lter (www.postfi lter. nl). Bij aanmelding kunt u aangeven welke post u buiten de deur wilt houden. U kunt er ook aangeven als er op uw adres iemand gestorven is, zodat er geen post meer binnenkomt op naam van de overledene. ONAANGENAAM Ook reclame via de telefoon in de vorm van verkooppraatjes kan vervelend zijn. Veel mensen willen niet tijdens de maaltijd worden gestoord, of voelen zich door een verkoper onaangenaam onder druk gezet. Door u aan te melden bij het Bel-me-niet register (www.bel-me-niet.nl) zet u verkopers de voet dwars. Bedrijven mogen u dan niet meer benaderen voor commerciële doeleinden. Bij Postfi lter en Bel-me-niet kan het zes weken duren voordat uw aanmelding is verwerkt. AAN- EN AFMELDEN Ongewenste reclame in de e-mail box, ook wel spam genoemd, was een jaar of tien nog een groot probleem, maar dankzij zogeheten spamfi lters hoeft u er geen last meer van te hebben. Als u een webmaildienst gebruikt zoals Gmail of Windows Live Mail dan wordt ongewenste reclame automatisch onderschept. Voor mailprogramma’s als Outlook en Thunderbird zijn er speciale spamfi lters, die u mogelijk nog wel moet activeren. Krijgt u reclamemailings waarvoor u zich in het verleden heeft aangemeld, maar waar u vanaf wilt? Onderaan elke mail staat vaak een link waarmee u zich kunt afmelden. Tenslotte: ergert u zich tijdens het surfen aan reclame op websites? Met AdBlock Plus (www.adblocplus. org/nl/) ziet u er niets meer van. Via de site installeert u AdBlock heel eenvoudig in elk type browser.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren