Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Netflix in Nederland

Digitaal

Internetvideotheek is het proberen waard De Amerikaanse videoaanbieder Netflix is met veel tamtam in Nederland van start gegaan. Misschien ook voor u interessant? Vijftien jaar geleden ging Netflix in Amerika van start als videotheek. Klanten konden via internet een film uitkiezen, waarna deze op dvd via de post werd bezorgd. Na het kijken moest de dvd in een retourenvelop worden teruggestuurd. Bijzonder van Netflix was dat klanten niet per film betaalden, maar per maand. Binnen hun abonnementsperiode mochten ze zoveel films bestellen als ze maar wilden.

VEEL AMERIKAANS
De techniek heeft niet stilgestaan. Nu vrijwel iedereen thuis een snelle intenetverbinding heeft, is het niet meer nodig om dvd’s via de post te sturen. In plaats daarvan worden films gestreamd: uitgezonden via het internet. Wat gebleven is, is het all you can eat-model van Netflix: voor een vast bedrag mag de abonnee zoveel films kijken als hij maar lust. In Nederland kost een abonnement op Netflix € 7,99 per maand. Voor dat geld krijgt u onbeperkt toegang tot het archief van Netflix, met een groeiend aanbod van films, documentaires en tv-series. De meeste titels zijn Amerikaans, maar ook Nederlandse films en series kunt u via Netflix bekijken. Het aanbod is niet heel erg actueel, maar bevat veel films die nog niet op tv zijn uitgezonden. Ook biedt Netflix een aantal kwaliteitsseries die in opdracht van het bedrijf werden gemaakt, zoals ‘House of Cards’.

AANSLUITEN
Netflix kunt u afspelen via de computer of tablet pc, maar het is wel zo prettig om op het grote scherm in de huiskamer te kunnen kijken. Hiervoor kunt u uw pc of laptop op de tv aansluiten, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Moderne televisies met een internetaansluiting hebben via Smart TV vaak direct toegang tot Netflix. Sommige thuisbioscoopsystemen en blu-ray spelers bieden ook die mogelijkheid. Verder kunt u Netflix kijken via Apple TV en spelcomputers als de X-box 360, PlayStation 3 of Wii.

FILMFANAAT?
Netflix is niet de enige leverancier van films en series op aanvraag. Kabelaanbieders als Ziggo, UPC en KPN leveren een soortgelijke dienst aan klanten met digitale tv. Ook zijn er bedrijven als Videoland, RTL XL, Kijk en Pathé die net als Netflix rechtstreeks via het internet of Smart TV films en series leveren aan de kijker. Het verschil is echter dat u daar per film moet afrekenen. Kijkers met flinke trek zijn op die manier al snel duurder uit dan bij Netflix. Alleen HBO biedt net als Netflix de mogelijkheid om onbeperkt te kijken als onderdeel van een abonnement.

KEUREN
Wilt u Netflix eens uitproberen? Ga gerust uw gang, want de eerste maand kijkt u gratis en kunt u op elk gewenst moment opzeggen. Doet u dat niet, dan betaalt u na de proefperiode het reguliere maandbedrag. WEBSITES Netflix: www.netfl ix.com/nl Videoland: www.videolandondemand.com RTL XL: www.rtlxl.nl Kijk (SBS): www.kijk.nl Pathé: www.pathe-thuis.nl HBO: www.bestelhbo.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren