Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Tilaka betrekt me bij haar leven’

pluim van MAX

Tilaka (27) helpt Elmer (44) met de dagelijkse zorg en neemt hem mee op stap
‘Tilaka betrekt me bij haar leven’

Op zijn 24ste brak Elmer bij een auto-ongeluk zijn nek en liep hij een hoge dwarslaesie op. Sinds­dien heeft hij veel hulp nodig. Tilaka komt hem elke maandag
helpen met de dagelijkse zorg. Maar ze neemt hem ook regelmatig mee op stap.

Elmer: “Sinds het ongeluk heb ik veel hulp nodig, want ik ben bijna volledig verlamd. Alleen mijn linkerarm kan ik een beetje bewegen. Ik heb een paar jaar in een revalidatiecentrum gewoond en later in een aanbouw bij mijn vader, maar uiteindelijk is een eigen huisje natuurlijk het leukst. Ik woon nu veertien jaar op mezelf. Dankzij het Persoonsgebonden Budget (PGB) kan ik mijn eigen zorg inkopen en dus mijn eigen bedtijd bepalen. Door het PGB heb ik ook de zekerheid van een vast gezicht. Ik weet precies wie mij wanneer komt helpen.”

Tilaka: “Ik ben een van de twaalf mensen uit Elmers PGB-team. Sinds kort heb ik een baan als fysiotherapeut en kom ik alleen nog op mijn vaste vrije maandag. Het was voor mij geen vraag of ik bij Elmer zou blijven komen, toen ik na mijn studie een baan vond. We hebben in de afgelopen drie jaar een dusdanige band opgebouwd, dat ik het fijn vind om hem elke week te zien. In de ochtend help ik Elmer met opstaan, douchen en ontbijten. ’s Avonds kook ik voor hem, eten we samen en leg ik hem in bed.”

Elmer: “Naast de zorgverlening kunnen Tilaka en ik het gewoon goed vinden. We hebben veel lol en denken hetzelfde over het leven. Dat is prettig. Tilaka betrekt me bij haar leven door me soms mee te nemen naar haar ouders of het bos. We zijn ook wel eens op vakantie geweest, naar een vakantiehuisje op de Veluwe.

Tilaka moest trainen voor een hardloopwedstrijd. Ik met mijn rolstoel op de hardste stand, Tilaka er rennend achteraan. Heel veel lol hebben we dan en het is lekker om de hele dag buiten te zijn. Dat schiet er bij mij nog wel eens bij in. Tilaka pusht me vaak om iets te gaan doen. Dan heb ik bijvoorbeeld veel last van zenuwpijn en baal ik daarvan. Maar juist dan is het goed om even weg te gaan en mijn gedachten te verzetten. Het is geweldig dat ik Tilaka daarvoor heb.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren